Skip to main content
main-content
Top

22-02-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Het Personalized DiabetesCare gespreksmodel

Tijdens het diabetesjaargesprek ziet de huisarts Kees Janssen (61). In tegenstelling tot de voorafgaande jaarcontroles past hij voor het eerst de Personalized DiabetesCare (PDC) methode toe. Janssen geeft aan dat hij moeite heeft met de metformine, niet zozeer vanwege de mogelijke gastro-intestinale bijwerkingen maar vanwege de angst voor een te lage suikerwaarde en verdere toename van zijn gewicht.

Kees Janssen is glykemisch goed ingesteld op medicatie met metformine 2dd500mg. Zijn bloeddruk en lipidenspectrum zijn ook op streefwaarde. Er zijn geen micro- of macrovasculaire complicaties. Met een BMI van 37,8 kg/m is de patiënt duidelijk te zwaar. Janssen is hobby-kok. Zijn grote passie is koken met mooie verse producten. De huisarts vraagt aan hem over welke aspecten met betrekking tot zijn diabetes hij wil praten. Dan geeft Janssen aan dat hij moeite heeft met de metformine, niet zozeer vanwege de mogelijke gastro-intestinale bijwerkingen maar vanwege de angst voor een te lage suikerwaarde en verdere toename van zijn gewicht.

Toename

De huisarts legt uit dat de kans op een hypoglykemie en toename van het gewicht bij deze medicatie niet optreedt. Verder legt de huisarts de relatie uit tussen overgewicht en diabetes en het belang van regelmatig bewegen . Met name het vooruitzicht dat eventuele gewichtsreductie kan resulteren in afbouwen en mogelijk stoppen van de metformine spreekt Janssen aan.
De huisarts spreekt met hem af om de medicatie trouw te nemen. Lekker maar calorisch verantwoord te gaan koken en dagelijks 30 minuten te gaan wandelen. Kees Janssen geeft aan hiervoor in eerste instantie geen ondersteuning nodig te hebben. Na zes maanden spreken beiden af om het effect te evalueren en eventueel de metformine af te bouwen.

(...)

Lees verder op Praktische huisartsgeneeskunde.

Bron: Praktische huisartsgeneeskunde

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.