Skip to main content
main-content
Top

06-01-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Herpes simplex ingezet tegen melanoom

Het Antoni van Leeuwenhoek start met een nieuwe vorm van immuuntherapie (T-VEC), waarbij het herpes simplex virus wordt ingezet om melanoom te bestrijden. T-VEC is al door alle testfases heen en is goedgekeurd door Amerikaanse en Europese geneesmiddelenautoriteiten. Dit meldt het ziekenhuis op zijn website.

Voor het eerst is een virus de basis van een medicijn. Het virus is zo aangepast dat het geen koortslip meer kan veroorzaken, maar wel in staat is om kankercellen te doden. Als het lokaal in een melanoom wordt gespoten, vermenigvuldigt het zich in de kankercellen. Zodra de cel tjokvol virussen zit, spat deze uiteen en verspreiden de virussen zich naar de omliggende cellen. In gezonde cellen kan het virus zich niet vermenigvuldigen. Het valt dus, heel selectief, alleen de kanker aan. Verder is er een eiwit bij het virus ingebouwd dat afweercellen aantrekt. Het idee hierachter is dat er lokaal een afweerreactie ontstaat waarbij het immuunsysteem de kankercellen ook gaat aanvallen.

Nieuwe optie

Chirurg dr. Alexander van Akkooi, die met zijn collega's van het Antoni van Leeuwenhoek T-VEC zal toepassen benadrukt dat het niet altijd mogelijk is om een melanoom chirurgisch te verwijderen. ‘Met T-VEC hebben we nu een nieuwe optie in handen om de kanker lokaal aan te pakken, voordat we overgaan naar middelen die in het hele lichaam werken, zoals de targeted therapies en andere vormen van immuuntherapie. Zo'n lokale aanpak is milder. De kans op brede bijwerkingen is een stuk kleiner dan bij middelen die door het hele lichaam werken.’ 

Onderhuids

Het middel zal beschikbaar komen voor patiënten met lokale of regionale uitzaaiing van het melanoom in de huid, onderhuids of in lymfklieren (stadium IIIB, IIIC en IVA), maar zonder uitzaaiingen in organen. Van Akkooi: ‘Het middel heeft bij ongeveer de helft van de patiënten effect. Gemiddeld blijft het een half jaar werken. We verwachten dat we het effect en de duur ervan verder kunnen vergroten door het middel te combineren met een andere vorm van immuuntherapie, die in het hele lichaam werkt. Bijvoorbeeld anti-PD-1 therapie. Die combinatie willen we ook gaan uitproberen.’ Per jaar krijgen zo'n 5500 Nederlanders melanoom.

Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Kanker en huid

Dermato-oncologie voor de huisarts

Door de toenemende incidentie van huidkanker, multipele tumoren bij patiënten en regelmatige controles neemt het beslag dat dermato-oncologische problematiek op huisartsen legt sterk toe. Het aantal consulten voor patiënten met (vermoeden op) huidkan

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.