Skip to main content
main-content
Top

29-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Grotere kans op longontsteking met obesitas

Iemand met obesitas loopt niet alleen een groter risico op het krijgen van een hartaandoening of diabetes, ook de kans op longontsteking neemt toe. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Niki Ubags van het Maastricht UMC.

De longontsteking kan bij zwaarlijvigen ook nog eens makkelijker ontaarden in zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De studie van Ubags toont aan dat bepaalde witte bloedcellen (neutrofielen) minder goed functioneren bij obesitas, waardoor er makkelijker ontstekingsreacties in de longen ontstaan.

Afweerrespons

De betreffende bloedcellen zorgen ervoor dat bacteriën die het lichaam binnendringen, worden aangevallen en opgeruimd. "Doordat de afweerrespons verandert, kan een longinfectie makkelijk van kwaad tot erger leiden met heftige ontstekingsreactie in de longen tot ARDS aan toe", aldus de onderzoeker.

Ga voor meer informatie naar het artikel op de website van Maastricht UMC.

Bron: Skipr / ANP

Tip

Aanbevolen

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11 Longziekten

Deze aandoeningen, die soms met ‘verkoudheid’ of ‘griep’ betiteld worden, doen zich regelmatig – en vaak epidemisch – voor; bij kinderen (drie- tot viermaal per jaar) vaker dan bij volwassenen (een- tot tweemaal per jaar).


Aanbevolen

01-02-2016 | Uitgave 1/2016

Longziekten

In mijn familie komen veel longziekten voor: COPD, astma, allergieën, rinitis... Er is altijd wel een oom of tante, neef of nicht in de weer met puffers of zuurstofondersteuning. Ik ben dan ook altijd erg geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen op …


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.