Skip to main content
main-content
Top

04-07-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Gebruik geneesmiddelen fors gestegen

Openbare apotheken verstrekten in 2016 bijna 40 procent meer pakketgeneesmiddelen dan tien jaar daarvoor. Toch waren de uitgaven vorig jaar vrijwel gelijk aan die van tien jaar geleden. Dit schrijft het Pharmaceutisch Weekblad (PW).


Openbare apotheken verstrekten vorig jaar 8,6 miljard standaarddagdoseringen (DDD’s) aan pakketgeneesmiddelen, oftewel 38 procent meer dan in 2006. Tegelijkertijd waren de bijbehorende uitgaven in beide jaren ongeveer 4,3 miljard euro.

De toename van het gebruik is voor een deel het gevolg van groei van de bevolking, volgens het PW. Vooral het aantal 65-plussers nam sterk toe, met zo’n drie kwart miljoen tot 3,1 miljoen. Ze maken inmiddels 19 procent van de bevolking uit, in 2006 was dit nog 14 procent. Naarmate mensen ouder worden, gebruiken ze gemiddeld meer geneesmiddelen langdurig.

De uitgaven aan geneesmiddelen zijn de afgelopen tien jaar relatief gedaald door lagere prijzen als gevolg van het preferentiebeleid en de Wet geneesmiddelprijzen, schrijft PW. Daarnaast heeft de overheveling van dure en oncolytische geneesmiddelen naar het ziekenhuisbudget bijgedragen aan relatief minder uitgaven aan geneesmiddelen.

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten