Skip to main content
main-content
Top

30-08-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Onderzoek verschil in bijwerkingen medicijnen bij man en vrouw

Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het gebruik van medicijnen bij vrouwen vaker resulteert in een ziekenhuisopname dan bij mannen. Het ziekenhuis krijgt 169 duizend euro subsidie van ZonMw voor de studie.

Aanleiding voor het onderzoek zijn aanwijzingen dat vrouwen vaker bijwerkingen hebben dan mannen. Het ziekenhuis geeft een voorbeeld uit de Verenigde Staten: bij acht van de tien geneesmiddelen die tussen 1997 en 2000 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van de markt zijn gehaald was sprake van meer bijwerkingen bij vrouwen, aldus projectleider Loes Visser.

Voor het onderzoek gaat het team van Visser gebruikmaken van het PHARMO Database Network, een databank met geanonimiseerde gegevens van ruim drie miljoen patiënten. Het bevat onder meer aflevergegevens over geneesmiddelen uit openbare apotheken, ziekenhuisopnames, huisartsgegevens en klinische laboratoriumwaarden.

Boodschappenlijst

De studie moet resulteren in een ‘boodschappenlijstje’ van bijwerkingen en geneesmiddelen waarbij evidente sekseverschillen in ziekenhuisopname zijn gevonden. Visser: “Als we weten om welke bijwerkingen en geneesmiddelen het gaat, dan willen we daarbij de diepte in om achter de oorzaak te komen. Als je achter de oorzaak bent, kun je vervolgens concrete geslachtsspecifieke behandelrichtlijnen opstellen.”

Bron: Skipr
Beeld: Fotolia

Tip

Aanbevolen

26-01-2016 | Fysiotherapie | E-learning

Veilige fysiotherapie bij medicijngebruik

In deze e-learning zetten we de voor de fysiotherapeut belangrijkste groepen geneesmiddelen, hun werkingen en bijwerkingen op een rijtje. 

 

        

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Gerelateerde thema‘s

Beeldrechten