Skip to main content
main-content
Top

31-10-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Nederlander zakt massaal voor examen verplichte zorgverzekering

Als Nederlanders examen moesten doen over de verplichte zorgverzekering, zouden ze massaal zakken. De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat fysiotherapie tot de 21e behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Dat blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl.


Uit de kennistest onder 1.031 respondenten blijkt dat een op de drie mensen nog nooit heeft gehoord van een restitutie-, natura- of budgetpolis. Ruim 40 procent heeft zelfs geen idee wat voor soort basispolis hij heeft. De examenkandidaten scoren deze keer ook ver beneden peil op moeilijke vragen over vergoedingen, het eigen risico en eigen bijdragen. Ruim de helft denkt ten onrechte dat voor tandarts- en fysiotherapiebehandelingen het eigen risico geldt.

De gemiddelde score bedraagt 5,6. De score van mannen (5,7 procent) en vrouwen (5,6 procent) ontlopen elkaar weinig. Twee derde behaalde een minimale 5,5 of hoger, de rest bleef onder die streep steken. Werklozen en mensen met een laag inkomen bleven gemiddeld steken op een 5,2. Het hoogste cijfer, een 8,9, werd twee keer behaald. Tien respondenten haalden een 1. De respondenten die vorig jaar zorgverzekeringen vergeleken, scoorden beter dan degenen die dat nog nooit deden: een 6.0 tegen een 4,9.

Fysiotherapie

In dit onderzoek komt duidelijk naar voren hóe weinig mensen gemiddeld weten over de vergoeding van zorg. Zo is 69,8 procent ervan overtuigd dat fysiotherapie tot de 21e behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En 25,8 procent denkt zelfs dat fysiotherapie altijd volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Meer dan de helft denkt dat voor een fysiotherapiebehandeling altijd het eigen risico geldt. De zorgkennistest is te vinden op de site van Pricewise.

Bijna 17 procent antwoordde dat een bezoekje aan de huisarts ten koste gaat van het eigen risico. Bij dezelfde vraag over kraamzorg was dat zelfs 35 procent. Het eigen risico geldt louter voor de basispolis, met uitzondering van huisarts en verloskundige. Opmerkelijk is dan ook dat maar liefst een derde van de Nederlanders meent te weten dat voor ziekenhuisoperaties, spoedeisende hulp, ambulancevervoer en bloedprikken geen eigen risico geldt.

Eigen bijdrage

Meer dan de helft van de deelnemers (57 procent) zegt dat je geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen als het eigen risico is volgelopen. Bijna 37 procent stelt terecht dat dat niet klopt. En 62 procent denkt dat je de eigen bijdrage kunt verhogen in ruil voor een lagere premie. Maar dat kan alleen bij het eigen risico. De eigen bijdrage geldt voor onder meer medicijnen en hulpmiddelen.

Het ziekenhuis valt onder de term professionele zorgverlener, dat wist 83 procent. De chiropractor ook, meende 53 procent. Maar dat is onjuist, omdat de opleiding van chiropractors officieel niet wordt erkend. Zorgverzekeraar (21 procent), mantelzorger (18 procent), huishoudelijke hulp (17 procent) en zelfs het ministerie van Volksgezondheid (6 procent) worden ook gezien als professionele zorgverlener, maar dat klopt evenmin.

Directeur Hans de Kok van Pricewise noemt het ‘opmerkelijk en ongelukkig’ dat zo veel Nederlanders zo weinig weten over hun zorgverzekering. “Een bepaalde basiskennis van de gezondheidszorg is noodzakelijk om je goed voor te bereiden op eventuele zorgbehoeften en -kosten in de toekomst. Slechte kennis leidt tot financiële tegenvallers. En dompers, als blijkt dat je niet terecht kunt in het ziekenhuis waar je graag wordt behandeld. Om maar te zwijgen over het onterecht mijden van huisartsenzorg, met alle mogelijke nare gevolgen van dien,” aldus De Kok.

Het onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl is uitgevoerd door CG Selecties.

De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de site van Pricewise.nl, evenals de zorgkennistest.

Bron: Pricewise.nl

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Gerelateerde thema‘s

Beeldrechten