Skip to main content
main-content
Top

21-11-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Helft zorgvragers heeft privacyklachten

Het is slecht gesteld met de privacy in de zorg. De helft van de patiënten of cliënten ervaart problemen, zeggen Patiëntenfederatie Nederland, LPGGz en Ieder(in) op basis van onderzoek onder 7.200 mensen. Vooral gemeenten gaan slordig om met gevoelige informatie. 

Het onderzoeksrapport ‘Privacy in de zorg’ is op 17 november gepresenteerd, zo meldt de Patiëntenfederatie. De meest genoemde klachten zijn meeluisteren met vertrouwelijke gesprekken, onjuiste informatie in dossiers en uitwisseling van informatie tussen zorgverleners zónder toestemming van de patiënt of cliënt.

Klacht

Veruit de meeste ondervraagden blijken privacy in de zorg- en hulpverlening belangrijk te vinden. Maar als het misgaat, dan ondernemen niet veel patiënten actie. Mogelijk komt dat omdat zij niet precies weten wat de wetten en de regels zijn. Bovendien heeft een klacht indienen meestal niet veel zin, constateren de weinige patiënten die dat wel doen. Meer dan de helft ziet geen verbetering.

Bewustzijn

Dus moet er meer privacy-bewustzijn komen bij zorgverlener én patiënt, bepleiten de verenigingen. En het ministerie moet de regels verbeteren. “De cliënt of patiënt moet bovendien zélf kunnen aangeven welke informatie wel en niet uitgewisseld mag worden. En dat hoeft alleen die informatie te zijn die écht noodzakelijk is voor een andere zorgverlener om de behandeling goed uit te kunnen voeren”, aldus de organisaties.

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Gerelateerde thema‘s