Skip to main content
main-content
Top

22-05-2019 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Friese huisartsenvoorzitter: “Zware pijnstillers blijven een dilemma”

Friese huisartsenvoorzitter: "Zware pijnstillers blijven dilemma." Opioïden, ofwel sterke pijnstillers, worden steeds vaker langdurig geslikt. Voor een huisarts is het lastig om te bepalen wanneer het middel nog moet worden voorgeschreven.

Het signaal dat er echt wat moet gebeuren aan het opioïdengebruik in Nederland, is volgens Bart Maats, huisarts in Gorredijk en tevens voorzitter van Huisartsenkring Fryslân, terecht. In 2017 waren er ruim 200.000 mensen die langdurig opioïden gebruikten, zo blijkt uit het onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland. Het gebruik van oxycodon is in hetzelfde jaar verviervoudigd ten opzichte van 2010.

Toch kunnen artsen volgens Maats niet simpelweg besluiten om maar minder zware medicijnen te gaan voorschrijven. ,,Patiënten zijn tevreden met de medicijnen omdat ze daardoor geen of minder pijn voelen en dan is een arts ook blij. Maar wat veel mensen vergeten is dat medicijnen als oxycodon ook verslavende effecten hebben.”

(...)

Lees verder op Huisartsgeneeskunde >>

Bron: Friesch Dagblad

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.