Skip to main content
main-content
Top

05-01-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Eerste uniforme afspraken huisartsen en zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars en eerstelijns zorgaanbieders (huisartsen en zorggroepen) hebben de algemene bepalingen in de overeenkomsten voor een groot deel geüniformeerd. Het gaat om afspraken over beschikbaarheid, bereikbaarheid en controles. Die kunnen worden gebruikt voor de zorginkoopcontracten voor 2018 en alvast voor sommige van 2017.

Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bekend gemaakt. Het is een van de resultaten van de actie ‘Het Roer Gaat Om’, bedoeld om de regeldruk te verminderen en de samenwerking tussen huisartsen en zorgverzekeraars te verbeteren.  

Gestroomlijnder

De partijen hebben de contracten samen beoordeeld en vervolgens de algemene bepalingen zo veel mogelijk geüniformeerd. Daardoor zal ook het contracteringsproces gestroomlijnder verlopen.

Continuïteit zorg

De uniforme bepalingen gaan over beschikbaarheid en bereikbaarheid, continuïteit van zorg, controle en fraudebestrijding. Er is afgesproken dat er in de contracten voldoende ruimte blijft voor regionale of lokale afspraken tussen zorgverzekeraar en zorgverlener.

Ketenzorg

Komend jaar gaan de huisartsen en zorgverzekeraars kijken naar onder andere het declaratie- en controleproces en financiële en kwalitatieve verantwoording in de ketenzorg.

Overeenkomst

De afspraken over algemene bepalingen worden door alle zorgverzekeraars overgenomen, behalve DSW. Huisartsen en zorggroepen of gezondheidscentra die ketenzorg aanbieden, zien dit dus terug in hun overeenkomst of in het contracteringsportaal van de preferente zorgverzekeraar.

Bron: Skipr 


Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.