Skip to main content
main-content
Top

14-02-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Dokter laat oor geregeld hangen naar patiënt

Huisartsen laten zich bij het voorschrijven van antibiotica soms leiden door de wensen, voorkeuren en omstandigheden van patiënten, terwijl de richtlijnen anders voorschrijven. Dit meldt het NIVEL.

​​​​​​​

Voor hoesten, neus-bijholteontsteking of blaasontsteking worden regelmatig antibiotica voorgeschreven, ook als daar volgens de richtlijn geen indicatie voor is. Dit blijkt uit analyses van NIVEL Zorgregistraties. Dit onterecht voorschrijven varieert sterk tussen de drie aandoeningen en tussen huisartspraktijken.

Antibiotica

Een tiende tot bijna een vijfde van de patiënten die bij de huisarts zijn geweest voor hoesten, neus-bijholteontsteking of blaasontsteking heeft aan de huisarts gevraagd om antibiotica voor te schrijven. Dit blijkt uit een vragenlijst onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Patiënten die om antibiotica vragen, krijgen vaker antibiotica dan patiënten die dat niet doen.

Richtlijnen

Het volgen van richtlijnen wordt over het algemeen gezien als aspect voor de kwaliteit van de geleverde zorg. Dit geldt ook voor het meenemen van de verwachtingen en wensen van individuele patiënten. Deze aspecten kunnen strijdig met elkaar zijn. 

De geïnterviewde huisartsen geven aan dat wensen, voorkeuren en omstandigheden van patiënten soms een rol spelen bij het afwijken van richtlijnen bij het voorschrijven van antibiotica. Dit speelt vooral in situaties waarin antibiotica overwogen kunnen worden, omdat de medische indicatie niet duidelijk is. Bijvoorbeeld bij gezonde niet-zwangere vrouwen met blaasontsteking.

Lees het artikel op de site van het NIVEL.

Bron: Skipr


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten