31-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | E-learning
Voedingsadvisering aan mensen met diabetes mellitus type 2
Voeding speelt een belangrijke rol in de begeleiding en behandeling van diabetespatiënten. Maar welke voedingsmiddelen en voedingspatronen zijn geschikt voor patiënten met diabetes type 2? En wat is de rol van de huisarts, praktijkondersteuner en diëtist?
In deze e-learning geven auteurs Hans van Wijland (kaderhuisarts diabetes) en Corien Maljaars (diëtist) informatie over voedingswetenschap, specifieke voedingsmiddelen en voedingspatronen die voor de diabetespatiënt geschikt zijn. Hierbij wordt gerefereerd aan de recent uitgekomen NDF Voedingsrichtlijn diabetes 2015 en de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.
Na het volgen van deze module:
- kunt u de bewijskracht van een artikel op het gebied van voedingswetenschap beoordelen;
- kent u de verschillende onderzoekmethoden die gebruikt worden in de voedingswetenschap;
- kunt u de inhoud van de NDF Voedingsrichtlijn en de Richtlijnen goede voeding grofweg benoemen;
- kunt u algemene voedingsadviezen geven aan mensen met diabetes mellitus type 2 en kunt u de verschillende voedingspatronen noemen die geschikt zijn voor mensen met diabetes mellitus type 2;
- weet u waar en hoe u een koolhydratentabel kunt raadplegen.
Hans van Wijland, kaderhuisarts diabetes en Corien Maljaars, diëtist.
Het maken van deze module duurt ongeveer 1,5 uur. U krijgt hiervoor 2 accreditatiepunten bij NVvPO. Accreditatie is geldig tot 20-3-2023. De accreditatiepunten worden automatisch bijgeschreven.
U kunt de e-learningmodule starten als u een abonnement heeft op BSL Huisarts Totaal. Heeft u een BSL Huisarts Totaal-abonnement, log dan rechtsboven in met uw BSL-account en klik daarna op 'Start'.
-- Let op: deze e-learningmodule is alleen beschikbaar voor BIG-geregistreerden--
De module is ook te maken op een tablet.