Skip to main content
main-content
Top

22-11-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

'Denk op tijd na over het levenseinde'

Mensen moeten zich op tijd voorbereiden op hun levenseinde en er niet pas over na gaan denken als de dood in zicht is. Dat stellen de auteurs van het nieuwe boek Het goede levenseinde in casussen. Prof. dr. Theo Boer, hoogleraar Ethiek van de zorg: “Pas nadenken over je levenseinde als je stervende bent, is net zoiets als je inschrijven voor een slipcursus als je al op een spekgladde weg beland bent.”


Palliatieve zorg, pijn- en symptoombestrijding bij een ernstige ziekte, krijgt in Nederland steeds meer aandacht; ook in het nieuwe regeerakkoord is hier meer geld voor gereserveerd.
De vraag is wat goede zorg aan het einde van het leven inhoudt. De auteurs van het boek Het goede levenseinde in casussen hebben onderzoek gedaan naar deze vraag; ze zijn als het ware op zoek gegaan naar het Higgs-deeltje in de zorg rond het levenseinde.

Uit de vijftig casussen die zijn opgenomen in het boek, blijkt dat er bij geslaagde zorg rond het levenseinde aandacht was voor wat ziekte en afhankelijkheid voor de specifieke patiënt betekenen. Zo is er het verhaal van de vegetariër die in de laatste levensfase toch nog graag een kroket wil eten. Of het relaas van de weduwe van een aan kanker overleden man, die naderhand verzoekt om een gesprek met de oncoloog. Zij vraagt hem waarom hij nooit aan het bed van haar man is geweest. De specialist is verbaasd; hij was immers van dag tot dag via het digitale dossier op de hoogte? De weduwe verlaat de arts met een onbevredigend gevoel.

Theo Boer: “Het is belangrijk dat mensen zich op het levenseinde voorbereiden. Velen doen dat door het schrijven van een euthanasieverklaring, maar er kan zóveel meer, zoals blijkt uit casussen die we in dit boek beschrijven.”

Ga voor meer informatie over het boek naar Het goede levenseinde in casussen.

Beeld: Fotolia

Tip

Aanbevolen

11-08-2015 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Zorg rond het levenseinde: palliatieve sedatie

Waar moet de huisarts op letten bij de voorbereiding, uitvoering en nazorg van palliatieve sedatie? Wat zijn refractaire symptomen? 

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten