Skip to main content
main-content
Top

27-09-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

De ziekte van Weil rukt op in Nederland

De ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte overgebracht door de bruine rat, is terug van weggeweest. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma De Kennis van Nu. Veel artsen herkennen de infectieziekte niet of laat.

Het afgelopen jaar is het aantal patiënten met de ziekte van Weil meer dan verachtvoudigd. Het aantal gevallen steeg van zeven naar zestig, terwijl de ziekte voor 2014 nauwelijks meer voorkwam. Ook in Duitsland, Frankrijk en België neemt het aantal gevallen toe.
Volgens microbioloog Rudy Hartskeerl komt de toename van Weil door het warmere klimaat in Nederland. Ratten kunnen daardoor makkelijker overwinteren en ook blijven bacteriën langer leven in open water.

Weil-patiënten krijgen hoge koorts, verlies van nier- en leverfuncties, en soms hersenvliesontsteking of longbloedingen. Veel artsen herkennen de infectieziekte niet of laat, omdat het vooral in tropische gebieden voorkomt. Lennard van der Meij, Weil-patiënt zegt in de uitzending: "Ik kon niks meer, mijn hoofd klapte uit elkaar."

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle bruine ratten in Nederland de ziekte van Weil bij zich draagt. Bacteriën van de ratten komen via urine in water terecht en kunnen vervolgens via bijvoorbeeld wondjes bij mensen binnendringen.

Volgens microbioloog Hartskeerl is het belangrijk dat huisartsen beter geïnformeerd worden over de ziekte. Ook moet de rattenpopulatie beter gevolgd worden in Nederland. "Na de mug veroorzaken ratten de meeste ziekten in de wereld."

Het RIVM wil begin volgend jaar een onderzoek starten naar de ziekte van Weil.

Uitgezonden op NTR De Kennis van Nu, donderdag 22 september, 19.20 uur, NPO 2.

Bron: NOS en De Kennis van Nu

Tip

Aanbevolen

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De ziekte van Weil, een rariteit maar toch relevant

In Nederland is de ziekte van Weil (leptospirosis) een relatief weinig voorkomende infectieziekte; zij wordt veroorzaakt door spirocheten. Bekendere spirocheten zijn bijvoorbeeld Borrelia en Treponema, die respectievelijk de ziekte van Lyme en syfili

Aanbevolen

01-10-2006 | Klinische les | Uitgave 10/2006

De ziekte van Weil, een rariteit maar toch relevant

De ziekte van Weil is een potentieel dodelijke aandoening en wordt veroorzaakt door contact met stilstaand water.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.