Skip to main content
main-content
Top

14-03-2019 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

De patiënt met ernstige SOLK | Casus

Esmee Mulder is een 31-jarige alleenstaande vrouw die in een huis naast haar ouders woont. Ze werkt als basisschoollerares, maar heeft zich sinds een jaar ziek gemeld. Ze komt nieuw in de huisartsenpraktijk omdat zij en haar ouders niet tevreden waren over de vorige huisarts.


Casus Esmee Mulder

Haar medisch dossier vermeldt fibromyalgie en moeheidsklachten, waarbij na aanvullend onderzoek een subklinische hypothyreoïdie en vitamine D-tekort zijn gevonden. Medicamenteuze behandeling hiervan heeft geen verbetering van de klachten gegeven. Daarnaast heeft ze mictieklachten gehad zonder duidelijke oorzaak, waarvoor ze een tijdlang gekatheteriseerd heeft. Ze is door diverse medisch specialisten onderzocht, zoals de MDL-arts, internist en reumatoloog. Ze heeft ook een multidisciplinaire revalidatiebehandeling gevolgd vanwege haar chronische pijnklachten. Hierbij werd opgemerkt dat ze, hoewel ze zich gemotiveerd opstelde, weinig oppakte van de behandeling in haar dagelijks leven. Haar klachten zijn niet verminderd.

Esmee meldt zich nu vanwege buikpijnklachten, waarvan ze zelf denkt dat ze met een blaasafwijking te maken hebben. In de brief van de uroloog van een jaar eerder staat dat er geen urologische afwijkingen zijn gevonden en dat zij patiënte niets meer kan bieden.

Huisarts: ‘Vertel eens, wat is er aan de hand?’

Esmee: ‘Ik heb weer ontzettende buikpijn en plassen gaat ook moeilijk.’

(...)

Lees het hele artikel op de website Huisartsgeneeskunde >>

Uit: De dokter en de patiënt met psychische problemen, hoofdstuk 11 De patiënt met ernstige SOLK
Beeld: Fotolia

Aanbevolen

2019 | Boek

De dokter en de patiënt met psychische problemen

Dit boek is geschreven voor huisartsen die samen met de praktijkondersteuner GGZ mensen met psychische problemen behandelen en begeleiden. Het boek biedt hen handvatten voor diagnostiek, behandeling en verwijzing. 


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten