Skip to main content
main-content
Top

02-06-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Focus huisarts moet anders: minder medicijnen, meer goede voeding

Artsen schrijven te vaak pillen voor, terwijl het aanpassen van voeding en leefstijl minstens zo belangrijk is. Een groep artsen trekt aan de bel en hebben de nieuwe artsenvereniging Arts en Voeding opgericht.

Volgens Tamara de Weijer, huisarts en initiatiefneemster van de stichting, schrijven artsen veel te vaak pillen voor. Tegen RTL Nieuws zegt zij dat artsen geen idee hebben wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn.  Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer. Artsen denken volgens De Weijer vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. De kunst is juist om dat naar boven te halen. Met een pil pak je de oorzaak niet aan. Wel met gezondere voeding en een betere leefstijl. En artsen moeten dat meer en meer uitdragen. Er is in de artsenopleiding nauwelijks aandacht voor voeding, en daar gaat het volgens de huisarts dus al mis. Huisartsen zijn gewoon niet gewend om voedingsadviezen te geven. 

Om de focus op gezond leven te krijgen, heeft een groep jonge artsen de nieuwe artsenvereniging Arts en Voeding opgericht. Ze willen dat huisartsen hun kennis over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid vergroten. De groep wordt ondersteund door kennisinstituut TNO en een aantal hoogleraren.

Diabetes

Onderzoeken waar patiënten met diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, laten volgens de huisarts goede resultaten zien. Ze hoeven minder of soms helemaal geen medicijnen meer te gebruiken. Ook al is dit wetenschappelijk al lang bekend, slechts 10 procent van de huisartsen weet van deze mogelijkheid, die tot miljarden besparingen in zorgkosten zou kunnen leiden.

Reuma en kanker

Er zijn niet alleen positieve ervaringen bij diabetes. Volgens De Weijer zijn er ook goede resultaten bij behandelingen tegen reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en vermoeidheid. In het Máxima Medisch Centrum loopt er momenteel een studie met 150 mensen met reuma die hun voeding hebben aangepast. Uit tussentijdse resultaten blijkt dat 80 procent van de deelnemers minder pijn en vermoeidheidsklachten heeft. En zelfs bij kanker kan een passend voedingspatroon helpen. In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt het effect gemeten bij vrouwen die borstkanker hebben. De patiënten ervaren minder bijwerkingen na een chemokuur. Ook zouden ze sneller herstellen en de tumor zou beter reageren op de chemokuur.

Kennisplatform

Maar hoe krijg je de huisarts in beweging? De vereniging Arts en Voeding gaat online een wetenschappelijk kennisplatform starten om kennis onder artsen en patiënten te delen. Ook door het aanbieden van scholing wordt aandacht gevraagd voor het belang van voeding.

Ga voor meer informatie naar de website artsenvoeding.nl.

Bron: RTL Nieuws

Aanbevolen

31-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Voedingsadvisering aan mensen met diabetes mellitus type 2

In deze e-learning geven auteurs Hans van Wijland (kaderhuisarts diabetes) en Corien Maljaars (diëtist) informatie over voedingswetenschap, specifieke voedingsmiddelen en voedingspatronen die voor de diabetespatiënt geschikt zijn.

Aanbevolen

2005 | Boek

Voeding bij diabetes mellitus

Dieetbegeleiding van Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse bevolkingsgroepen

Hoewel de voedingsadviezen bij diabetes aan allochtone Nederlanders in principe niet afwijken van die aan autochtone Nederlanders, verdient de begeleiding andere aandachtspunten. Dit boekje geeft achtergrond informatie over de sociaal–culturele achte

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten