Skip to main content
main-content
Top

04-05-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

61-jarige rokende vrouw met aanhoudend hoesten en slijm opgeven

De 61-jarige Wilma Groen rookt al dertig jaar tien sigaretten per dag. Na het derde bezoek in het afgelopen jaar wegens aanhoudend hoesten en slijm opgeven, vraagt de huisarts aan de praktijkondersteuner om de longfunctie bij Groen te meten. Volgens de huisarts worden haar klachten veroorzaakt door het roken, Groen denkt dat haar klachten komen door de astma die ze als kind heeft gehad. 

Ze heeft geen klachten van hyperreactiviteit en allergie. Wel heeft ze last van kortademigheid bij haasten of lopen tegen een geringe helling. Op verzoek van de huisarts meet de praktijkondersteuner de longfunctie bij Wilma Groen. De FEV1 (forced exspiratory volume) bedraagt 1,69 l. Dat is 47 procent van de voorspelde waarde van 3,57 l. Na salbutamol neemt de FEV1 toe met 0,26 l tot 1,95 l, een toename met 15 procent van de uitgangswaarde die voldoet aan het criterium voor reversibiliteit volgens de huidige NHG-Standaard (12 procent van de uitgangswaarde). De FEV1 is na salbutamol toegenomen tot 55 procent van de voorspelde waarde. De FVC bedraagt 4,81 l. Dat is 105 procent van de voorspelde waarde van 4,46 l. Na salbutamol neemt de FVC toe tot 4,93 l. Dat is een toename met 2 procent van de uitgangswaarde.

(...)

Lees het hele artikel op Phg online.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.