Skip to main content
main-content

10-04-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Astma en COPD vaak met combinatiepreparaat behandeld

De combinatiepreparaten van inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders zijn populair, zowel bij astma als bij COPD. Huisartsen schrijven deze combinatie voor aan 38 procent van de volwassen patiënten met astma en aan 39 procent van de patiënten met COPD. Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het NIVEL in opdracht van Zorginstituut Nederland.


Deze combinatie is bij 8 procent van de nieuw gediagnosticeerde patiënten de eerst voorgeschreven stap na het stellen van de diagnose, zelfs nog voor kortwerkende luchtwegverwijders. De richtlijnen adviseren juist een stapsgewijze benadering. Huisartsen geven de ernst van de klachten van de patiënt als reden om direct beide geneesmiddelgroepen in te zetten.

Bijna de helft van de patiënten met COPD gebruikt een inhalatiecorticosteroïd. Deze middelen kunnen het aantal astma-aanvallen (exacerbaties) verminderen, maar hebben als nadeel dat ze de kans op longontsteking vergroten. Daarom hebben ze maar een beperkte plaats in de richtlijnen voor de behandeling van COPD.

Tevens inventariseerde het onderzoek problemen bij het gebruik van inhalatoren en de therapietrouw bij deze middelen. Veel gebruikers van geneesmiddelen voor astma of COPD staken het gebruik van deze middelen: 28 procent in het eerste jaar en nog eens 39 procent daarna. Regelmatig komen huisartsen onjuist gebruik van inhalatoren tegen bij hun patiënten.

Het onderzoek is gebaseerd op voorschrijfgegevens van huisartsen die deelnemen aan NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Daarnaast werden huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen uit veertien huisartspraktijken geïnterviewd en deden de onderzoekers dossier- en literatuuronderzoek.

Bron: Nivel
Beeld: Fotolia

 

Tip

Aanbevolen

2010 | hbo | Boek

Aandacht voor astma en COPD

Steeds meer patiënten met astma- en COPD hebben contact met de praktijkondersteuner van de huisarts. Om eenduidige informatie en duidelijke adviezen over medicatie en behandeling te geven, is het voor de praktijkondersteuner daarom van belang de kenn

Aanbevolen

2009 | hbo | Boek

Zakboek ziektebeelden Longziekten

Van astma tot en met tuberculose: met dit Zakboek Ziektebeelden heb je altijd alle essentiële informatie over de meest voorkomende longziekten binnen handbereik.De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als

          

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.