Skip to main content
main-content
Top

16-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Andere voeding en bewegen kan diabetes omkeren

Meer dan twee derde van de 55 patiënten met diabetes type 2 die deelnemen aan een proef van zorgverzekeraar VGZ, Voeding Leeft en zorggroep Synchroon hoeven geen of veel minder diabetesmedicatie te gebruiken. Dit blijkt uit de eerste tussentijdse resultaten van de proef ‘Keer Diabetes Om’ in Uden waarbij voeding als medicijn wordt gebruikt.


In veel gevallen blijkt diabetes om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer de regie over zijn eigen gezondheid. VGZ zal bij een positief eindresultaat het groepsprogramma per 1 januari 2017 op landelijke schaal inkopen en opnemen in het basispakket. De proef loopt nog enkele maanden door. Deze week is er weer een nieuwe lichting begonnen aan het groepsprogramma onder begeleiding van een lifestyle coach, diëtist, kok en praktijkondersteuner van de huisarts.

De aanpak laat ook zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Prof. dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad zegt hierover: “Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.”

E-learning

De recent uitgekomen NDF Voedingsrichtlijn diabetes 2015 van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de Richtlijnen goede voeding (Rgv) van de Gezondheidsraad bieden een praktische en evidencebased houvast. In een speciale e-learning bespreken kaderhuisart Hans van Wijland en diëtist Corien Maljaars de voedingswetenschap, richtlijnen, verschillende voedingspatronen en diëten en de rol van de huisart en diëtist.

Voorinschrijven

Deze e-learning is nog niet actief. Maar u kunt zich alvast voorinschrijven via het formulier voor de voorinschrijving van de e-learing Voedingsadvisering aan mensen met diabetes type 2. U krijgt bericht zodra de e-learning actief is.

Bron: VGZ

Tip

Aanbevolen

2011 | Boek

Het voeding formularium

Een praktische leidraad

Het boek begint met aan aantal algemene hoofdstukken over gezonde voeding, overvoeding, ondervoeding en voeding en geneesmiddelen. Vervolgens worden bij 23 voedingsgerelateerde aandoeningen voedingsadviezen en de achtergronden hiervan uiteengezet.


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten