Skip to main content
main-content

22-07-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Afvallen om astma bij kinderen te lijf te gaan

Kinderen met overgewicht die lijden aan astma kunnen hun luchtwegklachten verminderen door af te vallen. Ze scoren beter op longcapaciteit, astmacontrole en kwaliteit van leven. Ondersteuning door middel van een leefstijlprogramma versterkt dat effect nog eens. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

© iStock

Zwaarlijvige mensen met chronische luchtwegklachten gebruiken meer medicatie en worden vaker opgenomen in het ziekenhuis. Met name kinderen met overgewicht zijn een kwetsbare groep, waarbij het van belang is om tijdig in te grijpen om ernstige gevolgen te voorkomen.

Voedingsadvies

Tijdens het onderzoek werden 87 kinderen met overgewicht en astma anderhalf jaar lang gevolgd. Ongeveer de helft volgde een programma om gewicht te verliezen, onder meer bestaande uit voedingsadvies, sportsessies en gedragstherapie. De overige deelnemers volgden het gebruikelijke zorgprogramma bij astma. Beide groepen bleken na anderhalf jaar gewicht te zijn verloren en in beide groepen werden minder astma-gerelateerde klachten gerapporteerd. Bij de groep die het leefstijlprogramma had gevolgd bleken verschillende positieve effecten echter aantoonbaar groter te zijn. Longcapaciteit, kwaliteit van leven en het onder controle houden van de astma waren allen verbeterd.

Meer informatie op www.mumc.nlwww.mumc.tv, www.brightlands.com, www.maastrichtuniversity.nl

Tip

Aanbevolen

2016 | doktersassistent | Boek

Poliklinieken, jeugdgezondheidszorg en arbodienst

In dit boek staan de kennis, vaardigheden en competenties van doktersassistenten centraal die vereist zijn in de specifieke settings van poliklinieken, jeugdgezondheidszorg en bij arbodiensten.  

Aanbevolen

15-04-2015 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Astma bij kinderen

In deze module wordt ingegaan op de diagnostiek van astmatische klachten bij  jonge kinderen met behulp van de klinische astma predictie score, de CAPS. 

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.