Skip to main content
main-content
Top

07-12-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Advies voor blijvend tensie meten bij dikke kinderen

De bloeddruk bij kinderen met overgewicht en obesitas moet vaker gemeten worden. Bovendien is het zinvol om de bloeddruk te blijven meten, ook later in de tijd. Het loont om dat te doen ter voorkoming van hart- en vaatziekten en nierschade. Dit stelt gezondheidswetenschapper Aleid Wirix in haar proefschrift, dat ze op 8 december verdedigt bij VUmc.

“Bloeddruk meten bij kinderen met overgewicht kan snel en effectief. Daarmee kunnen eventuele negatieve gevolgen voorkomen worden”, zegt Aleid Wirix. In haar onderzoek werd de bloeddruk bij kinderen met en zonder overgewicht meerdere keren gemeten. Kinderen met een te hoge bloeddruk werden teruggevraagd om nogmaals de bloeddruk te meten. Door deze grondige methode hadden er uiteindelijk minder kinderen dan verwacht een te hoge bloeddruk: 4 procent van de kinderen met overgewicht en nagenoeg geen van de kinderen zonder overgewicht.

Grote internationale verschillen

Wirix concludeert dat er bij kinderen met overgewicht en obesitas internationaal grote verschillen zijn in screening, diagnostisering en behandeling van hypertensie. Wirix: ‘Hypertensie heeft bij deze kinderen een andere aanpak nodig dan hypertensie met een andere oorzaak.’ Het is daarom van belang dat er een internationale richtlijn komt met eenduidig advies over de meest optimale methoden voor het opsporen, diagnosticeren en behandelen van hypertensie bij kinderen met overgewicht en obesitas.

E-learning

Huisartsen krijgen steeds vaker te maken met kinderen en jongeren met overgewicht. In een speciale online en geaccrediteerde module zijn handvatten te vinden voor het bespreekbaar maken van overgewicht.  De module is geschreven door Françoise Langens, huisarts en deskundige op het gebied van de behandeling van obesitas. De module is in augustus 2016 geupdatet. Zie hieronder en klik door.

 

Aanbevolen

17-09-2014 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Overgewicht bij kinderen

Hoe kunt u als huisarts kinderen en jongeren met overgewicht het beste begeleiden? 

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.