Skip to main content
main-content
Top

08-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

15-jarig meisje met mogelijk pubertas tarda

Een 15-jarig meisje komt samen met haar moeder bij de huisarts. Zij zit in de derde klas van het gymnasium. Haar vriendinnen zijn allemaal al ongesteld, de meeste al een paar jaar, en zij nog steeds niet! Hoewel de moeder ook laat was met de menarche, maken moeder en dochter zich toch een beetje zorgen. Het meisje is recent aan haar groeispurt begonnen.


Desgevraagd vertelt zij dat de mammaontwikkeling nog bescheiden is en dat er beginnende pubis- en okselbeharing is. Dit meisje ondergaat dus een aantal kenmerkende lichamelijke veranderingen die vooruitlopen op het moment van de eerste menstruatie en die horen bij de normale puberteitsontwikkeling.

Oorzaken

Bij een uitblijvende menarche denkt men aan uiteenlopende oorzaken. Overweeg anatomische afwijkingen van de tractus genitalis, ovariële oorzaken en oorzaken op het niveau van hypothalamus of hypofyse. Omdat het bij deze patiënt gaat om het niet, of mogelijk laat tot ontwikkeling komen van secundaire geslachtskenmerken (onder andere mammaontwikkeling) staat in de differentiële diagnose een ovariële oorzaak (dysgenetische gonaden) als verklaring voor een primaire amenorroe hoog genoteerd.

Turner

Het syndroom van Turner (45,XO) wordt een waarschijnlijke diagnose wanneer de voor dit syndroom typische stigmata aanwezig blijken; 46,XX-gonadale dysgenesie of het syndroom van Swyer (46,XY) wordt de meest waarschijnlijke diagnose wanneer er een normale lengtegroei is en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken uitblijft. De diagnose pubertas tarda is op dit moment (nog) de waarschijnlijkste. Uitleg aan moeder en dochter over de lichamelijke veranderingen voorafgaande aan de menarche en geruststelling over het uitblijven van de eerste menstruatie zijn in eerste instantie dan ook voldoende. Mocht de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken stagneren en blijft de menarche definitief uit, dan is aanvullend onderzoek geïndiceerd.

Bron: Obstetrie en gynaecologie, M.J. Heineman e.a.

Tip

Aanbevolen

2016 | Boek

Obstetrie en gynaecologie

De voortplanting van de mens

In deze nieuwe, zevende druk is niet alleen de informatie geactualiseerd, maar zijn ook enkele nieuwe hoofdstukken (De jonge zwangerschap en Pre-maligne aandoeningen) toegevoegd.


Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Differentiële diagnostiek in de interne geneeskunde

Voor het stellen van een juiste diagnose is een goede differentiële diagnose gebaseerd op anamnestische gegevens en bevindingen bij lichamelijk onderzoek essentieel. Daarbij is een consequente en systematische benadering noodzakelijk. Dit boek hee

Aanbevolen

2006 | Boek

Psychologie en geneeskunde.

Behavioural medicine

Bij het ontstaan, de behandeling en het verdere verloop van lichamelijke klachten en ziekten speelt gedrag een grote rol. Daarvoor is inmiddels een overweldigende en overtuigende hoeveelheid bewijs voorhanden. Zo kan een derde deel van de sterfte aan


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten