Skip to main content
main-content

23-01-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

1 op de 5 huisartsen geeft overgebleven medicijnen aan arme patiënt

Een op de vijf huisartsen bewaart overgebleven medicijnen voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen, ondanks dat dit wettelijk niet mag. 


Voor twee onderzoeken voor het televisieprogramma Het Nationaal Zorgdebat bij Omroep Max werden 300 huisartsen en iets minder dan 400 apothekers in samenwerking met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP gevraagd naar het gebruik van medicijnen bij hun patiënten.

De overgebleven medicijnen komen bij nabestaanden van overleden patiënten, ouderen die naar een verpleeghuis gaan of van patiënten die een bepaald medicijn niet blijken te verdragen vandaan en worden aan patiënten meegegeven die de medicijnen zelf niet kunnen betalen. Het weggeven van overgebleven medicijnen mag wettelijk gezien niet. De overgebleven medicatie zou moeten worden vernietigd.

Volgens de huisartsen en apothekers weigeren patiënten regelmatig zorg omdat ze het niet kunnen betalen. Dit leidt volgens de huisartsen tot 'onverantwoorde risico's'. Naast het niet ophalen van medicijnen weigeren patiënten zorg door niet naar de fysiotherapeut te gaan, bloedonderzoek niet te laten uitvoeren en door niet naar andere specialisten te gaan.

Door: NU.nl
Beeld: Fotolia


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.