Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 10/2008

01-10-2008 | Artikelen

Huisartsenpost en SEH onder één dak: een veelbelovend en gecompliceerd perspectief

Auteurs: Mevrouw C. J. van Vugt, H. M. Bolle

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 10/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Kort samengevat zal de komende jaren overal de samenwerking tussen huisartsenposten en afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) tot stand komen. Dat is de trend in het veld en de wens van patiënten, politiek en verzekeraars. De minister zal dan wel een aantal beslissingen moeten nemen over de bekostiging en over de vraag of binnen de acute basiszorg marktwerking een rol kan vervullen of juist niet. Als ziekenhuizen en huisartsenposten moeten gaan dingen naar de gunst van de verzekeraar en de patiënt, verdwijnen samenwerking en duidelijkheid wellicht achter de horizon.
De samenwerking zal lokaal een eigen invulling en kleur krijgen. Aan de ‘voorkant’ (triage en balie) zal de patiënt één loket te zien krijgen. Daarachter zal op basis van afspraken en protocollen behandeld en verwezen worden.
Complete integratie van organisatie, werkprocessen enzovoort zal nauwelijks plaatsvinden. De huisartsenpost (en de daar werkzame huisartsen) enerzijds en de specialisten van de SEH anderzijds behouden elk hun professionele cultuur en werkwijze. Er zal voorlopig ook sprake blijven van twee organisatorische en juridische entiteiten.
Het tot stand brengen en verder ontwikkelen van deze samenwerking vergt een weloverwogen projectaanpak, waarin alle aspecten goed aan bod komen en waarin men vanuit een gelijkwaardige positie en in een open verhouding tot afspraken komt. Lokaal doet men er verstandig aan om, gebruik makend van de inmiddels op diverse plaatsen opgedane ervaringen, stap voor stap afspraken te maken over alle relevante aspecten van de samenwerking en daarover steeds samen een besluit te nemen. In de zorg is primair vertrouwen de basis voor goede samenwerking.
Literatuur
1.
go back to reference Foekema H, Hendrix C. Spoed moet goed: Een onderzoek naar de spoedeisende zorg [onderzoek in opdracht van NPCF]. Amsterdam: TNS NIPO; 2005. Foekema H, Hendrix C. Spoed moet goed: Een onderzoek naar de spoedeisende zorg [onderzoek in opdracht van NPCF]. Amsterdam: TNS NIPO; 2005.
2.
go back to reference Een dynamische eerstelijnszorg [kamerstuk]. Den Haag: Ministerie van VWS; 25 januari 2008. Kiezen voor bereikbaarheid en kwaliteit van zorg [brief aan de Tweede Kamer]. Den Haag: Ministerie van VWS; 28 juni 2008. Een dynamische eerstelijnszorg [kamerstuk]. Den Haag: Ministerie van VWS; 25 januari 2008. Kiezen voor bereikbaarheid en kwaliteit van zorg [brief aan de Tweede Kamer]. Den Haag: Ministerie van VWS; 28 juni 2008.
3.
go back to reference Met spoed! Advies over verbetering van de regulering van acute zorg. Utrecht: NZa; 2008. Met spoed! Advies over verbetering van de regulering van acute zorg. Utrecht: NZa; 2008.
4.
go back to reference Vermue N, Huibers L, Giesen P. Samenwerking tussen huisartsenposten en spoedeisende hulp: Huidige situatie en toekomstplannen van huisartsenposten in Nederland. Nijmegen: UMC St Radboud; 2007. Vermue N, Huibers L, Giesen P. Samenwerking tussen huisartsenposten en spoedeisende hulp: Huidige situatie en toekomstplannen van huisartsenposten in Nederland. Nijmegen: UMC St Radboud; 2007.
Metagegevens
Titel
Huisartsenpost en SEH onder één dak: een veelbelovend en gecompliceerd perspectief
Auteurs
Mevrouw C. J. van Vugt
H. M. Bolle
Publicatiedatum
01-10-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 10/2008
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03076393

Andere artikelen Uitgave 10/2008

Bijblijven 10/2008 Naar de uitgave