Skip to main content
main-content
Top

12-03-2014 | Nieuws

Huisartsen moeten richtlijnen aanpassen voor mensen met verstandelijke beperking

Huisartsen moeten richtlijnen voor diagnostiek en behandeling aanpassen voor de begeleiding van oudere mensen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld vanwege een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat zegt Heleen Evenhuis, hoogleraar Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten in het Erasmus MC in het radioprogrammaDe Ochtendvoorafgaand aan de presentatie van een onderzoek onder 50-plussers.

Evenhuis onderzocht voor het het project Gezond Ouderworden met een verstandelijke beperking (GOUD-studie) de gezondheid van 1050 50-plussers met een verstandelijke beperking bij de zorgorganisatise Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen. Een van de belangrijkste resultaten is dat de fitheid van deze patiënten is te vergelijken met 80-plussers uit de algemene bevolking en dat ongeveer de helft vier of meer chronische aandoeningen heeft.

Gedragsmedicatie

Onder meer signaleerde Evenhuis onder verstandelijk gehandicapten een hoger risico op hart- en vaatziekten dan bij andere mensen. Zo is er vaker sprake van diabetes en obesitas. Dat komt volgens Evenhuis zeker voor een deel door de weinig actieve leefstijl, maar het komt ook door bijzondere oorzaken. “Een hele belangrijke reden is dat deze mensen zware medicatie krijgen vanwege gedragsproblemen. Die leiden tot het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Dat is uit de psychiatrie al langer bekend.” Ook hebben ze volgens Evenhuis vijf keer zo vaak een depressie, deels omdat gebeurtenissen in de leefomgeving, zoals een verhuizing van een leefgroepbewoner, wellicht al sneller als zeer ingrijpend worden ervaren.

Speciale aandacht

Evenhuis pleit in het radioprogramma voor speciale aandacht voor deze patiëntengroep, onder meer door huisartsen. Het gaat volgens haar om mensen die niet begrijpen dat gedrag van nu belangrijk is voor later. Er zou meer voorlichting over voeding en bewegen moeten komen en specifieke programma’s moeten worden ontwikkeld omdat mensen niet meedoen aan reguliere beweegprogramma’s. Evenhuis pleit voor een actievere aanpak, zoals nu gebeurt op downsyndroompoli’s. “Deze mensen moet je veel actiever van tijd tot tijd onderzoeken om dingen waar ze zelf niet over klagen actief op te sporen en te behandelen”, stelt Evenhuis.

De uitkomsten van het onderzoek worden aanstaande donderdag tijdens het symposium GOUD gepresenteerd en overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn. Vanavond zendt Altijd Wat een reportage uit rond de GOUD-studie.

Auteur(s): Jenneke van de Streek Foto Picture Alliance/DPA

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.