Skip to main content
main-content
Top

22-01-2014 | Nieuws

Huisartsen krijgen hulp bij verwijzing naar GGZ

Er komt een ondersteunend instrument dat huisartsen kan helpen bij de verwijzing van patiënt naar de GGZ. Dit instrument wordt ontwikkeld door de LHV, NHG en Zorgverzekeraars Nederland. Aanleiding zijn de wijzigingen in de GGZ, die per 1 januari zijn ingegaan.

Per 1 januari is de GGZ ingedeeld in drie delen: het eerste echelon is de huisartsenzorg inclusief de praktijkondersteuner GGZ. Daarna volgen de generalistische bais GGZ (voorheen de eerstelijns psychologische zorg), gevolgd door de gespecialiseerde GGZ. Voor de verwijzing naar de GGZ geldt dat er sprake moet zijn van een (vermoeden van een) psychische stoornis. Psychische klachten waarbij geen sprake is van een stoornis worden behandeld door de huisarts, eventueel met ondersteuning van een POH-GGZ of bijvoorbeeld maatschappelijk werk.

Instrument

De LHV verwacht dat het een 'rommelig jaar' wordt met meer adminstratieve lasten voor huisartsen. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk ruis is, komt er een eenduidig ondersteunend instrument dat huisartsen kan helpen bij de verwijzing van patiënten. Dit instrument zou dan door alle verzekeraars gebruikt moeten worden en komt in de plaats van de verschillende zogenoemde 'screeningslijsten' van verzekeraars die nu de ronde doen.
Het NHG ontwikkelt dit jaar ook meer ondersteunend materiaal voor de huisarts, op basis van nieuwe samenwerkingsrichtlijnen die dit jaar worden gemaakt.

Verwijsbrief

Huisartsen die een patiënt willen doorverwijzen, moeten de psychische stoornis, of het vermoeden, vermelden in de verwijsbrief. Dat kan met een DSM-IV code, maar dat hoeft niet. De huisarts hoeft geen zorgzwaarte te geven, dus hoeft niet aan te geven of een patiënt een kort, middel, intensief of chronisch traject in de GGZ nodig heeft.

Alle informatie over de GGZ-veranderingen staan in het webdossier van de LHV.

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.