Skip to main content
main-content
Top

03-02-2016 | Nieuws

NHG: 'Huisartsen gaan niet ongericht screenen op depressie'

Huisartsen gaan geen mensen screenen op depressie terwijl zij nog geen klachten hebben. Dat laat het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) weten naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De krant schreef vorige week dat huisartsen risicogroepen gaan screenen op depressie. Dit zou worden geadviseerd in de Zorgstandaard Depressie, die eind 2016 verschijnt. Hiermee wordt gesuggereerd dat er een actief opsporingsprogramma komt. Ten onrechte, zegt het NHG.

Volgens de NHG-Standaard Depressie is het wel zinvol om alert te zijn bij mensen uit risicogroepen of een vermoeden op een depressie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met (chronische) lichamelijke aandoeningen, een depressie in de familie en mensen die onlangs een partner of hun baan hebben verloren.

In de huidige NHG-Standaard wordt screening van volwassenen in de algemene populatie op depressieve symptomen niet aanbevolen, omdat niet is bewezen dat mensen zonder hulpvraag gebaat zijn bij een actief hulpaanbod.

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.