Skip to main content
main-content
Top

18-03-2014 | Nieuws

Huisartsen ervaren vooral werkdruk door regelgeving en administratie

Huisartsen ervaren regelmatig werkdruk door de eisen van zorgverzekeraars, de taakverzwaring van de overheid, het aantal patiënten in korte tijd en de hoeveelheid administratieve taken. Dat blijkt uit een online scan van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Movir voerde in 2012 een onderzoek uit naar langdurige stressfactoren onder huisartsen. Naar aanleiding hiervan werd een preventieprogramma gestart met als onderdeel een scan waarmee de huisarts een indruk krijgt van zijn balans tussen werkdruk en werkplezier. Deze scan werd ontwikkeld in samenwerking met Elestia, de onafhankelijke coaching- en counselingdienst van Movir.

Voldoening

Positief is dat de meerderheid aangeeft dat ze de werkdruk wel aankunnen. Ze scoren hoog op de punten voldoening, plezier in de omgang met patiënten, het hanteren van een eigen werkstijl en het kunnen inzetten van de persoonlijke kwaliteiten. Wel geeft 36 procent aan dat het privéleven onder druk staat door de werkdruk.

Gezinssituatie

Huisartsen die kort werkzaam zijn of langer dan 20 jaar werken ervaren minder stress dan hun collega's die 5 tot 10 jaar werkzaam zijn. Qua gezinssituatie ervaren alleenstaanden zonder kinderen vooral een hoog stressniveau.

Zie ook: De praktijkvoering in Huisarts en Wetenschap; een historische beschouwing

Zie verder: Praktijkvoering breed belicht

 

 

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.