Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Beschouwing | Uitgave 6/2014

Huisarts en wetenschap 6/2014

Huisarts en glazen bol: voorspellen op het spreekuur

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 6/2014
Auteur:
dr. Geert-Jan Geersing
Belangrijke opmerkingen
UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universiteitsweg 100, 3584 CG, Utrecht: dr. G.-J. Geersing, huisarts (tevens Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Praktijk Buitenhof, Amsterdam). Correspondentie: g.j.geersing@umcutrecht.nl. Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Geersing GJ. Huisarts en glazen bol: voorspellen op het spreekuur. Huisarts Wet 2014;57(6):298-301.
Een belangrijk deel van het werk van de huisarts op het spreekuur bestaat uit het maken van schattingen: hoe groot is de kans op (ernstige) ziekte? Predictieonderzoek – meer bepaald: diagnostisch predictieonderzoek – biedt de huisarts de mogelijkheid die kans zo nauwkeurig mogelijk te bepalen. Niet ieder predictieonderzoek is echter geschikt voor gebruik in de huisartsenpraktijk. Van belang zijn de populatie waarin het is uitgevoerd (homogeen of heterogeen?), het aantal diagnostische variabelen dat wordt meegewogen (èèn enkele testuitslag of een beslisregel?) en de referentietest (hebben alle onderzochte patiënten er een gehad?).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Huisarts en wetenschap 6/2014 Naar de uitgave