Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15. Huidmiddelen

Auteur: F. A. C. van Opdorp

Gepubliceerd in: Farmacotherapie voor apothekersassistenten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Er zijn honderden verschillende huidaandoeningen en heel veel Nederlanders lijden aan een chronische huidaandoening. De behandeling kan vaak met een huidmiddel. Niet alleen de werkzame stof is van belang voor de werkzaamheid, ook de basis waarin het geneesmiddel wordt verwerkt is erg belangrijk. Daarnaast is een goede smeerinstructie heel belangrijk. Hoe dik de crème of zalf aangebracht moet worden, hangt af van de verlangde werking. Een handig hulpmiddel bij het smeren van een crème of een zalf is de finger tip unit. Deze vingertopeenheid of FTU is een hoeveelheid die overeenkomt met een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Bij de toepassing van geneesmiddelen op de huid speelt de barrièrefunctie van de huid een belangrijke rol. De geneesmiddelen worden meestal lokaal (cutaan) toegepast, waardoor algemene bijwerkingen nauwelijks voorkomen. Huidaandoeningen hebben overigens niet alleen lichamelijke klachten tot gevolg. Vrijwel altijd hebben huidziekten ook sociale en psychische gevolgen.
Literatuur
go back to reference Website van een organisatie die diverse patiëntengroeperingen bundelt op het gebied van huidziekten (organiseert onder meer lotgenotencontacten): www.​huidfederatie.​nl. Website van een organisatie die diverse patiëntengroeperingen bundelt op het gebied van huidziekten (organiseert onder meer lotgenotencontacten): www.​huidfederatie.​nl.
go back to reference Een door huidartsen samengestelde website met informatie over huidziekten (met onder meer plaatjes), het voorkomen ervan en de behandeling: www.​huidarts.​com. Een door huidartsen samengestelde website met informatie over huidziekten (met onder meer plaatjes), het voorkomen ervan en de behandeling: www.​huidarts.​com.
go back to reference Website voor dermatologen en arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog; daarnaast is een aantal patiëntenfolders opgenomen en een aantal links naar websites van patiëntenverenigingen: www.​huidziekten.​nl. Website voor dermatologen en arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog; daarnaast is een aantal patiëntenfolders opgenomen en een aantal links naar websites van patiëntenverenigingen: www.​huidziekten.​nl.
Metagegevens
Titel
Huidmiddelen
Auteur
F. A. C. van Opdorp
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2675-4_15