Skip to main content
Top

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 Huidafwijkingen van het aangezicht

Auteurs : Dr. R. I. F. van der Waal, Dr. J. G. A. M. de Visscher

Gepubliceerd in: Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Tandartsen en kaakchirurgen worden met enige regelmaat geconfronteerd met patiënten met aandoeningen van het mondslijmvlies die gepaard kunnen gaan met soortgelijke aandoeningen van de huid of van andere slijmvliezen dan die van de mond. Voorbeelden van dergelijke afwijkingen zijn lichen planus, discoïde lupus erythematodes en pemphigus vulgaris. Daarnaast kan bij een patiënt die door een tandarts of kaakchirurg wordt onderzocht, sprake zijn van andere huidafwijkingen van het aangezicht. Het is wenselijk dat deze tandheelkundige professionals onderscheid kunnen maken tussen onschuldige en minder onschuldige afwijkingen en hun patiënten zo nodig verwijzen naar hun huisarts of dermatoloog (huidarts) voor nadere diagnostiek en eventuele behandeling. Op deze plaats zullen enkele huidafwijkingen worden besproken die met enige regelmaat in het aangezicht kunnen voorkomen.
Literatuur
go back to reference Niedner R, Adler Y, Waal RIF van der. Praktische dermatologie. Maarssen: Prelum, 2005. Niedner R, Adler Y, Waal RIF van der. Praktische dermatologie. Maarssen: Prelum, 2005.
go back to reference Visscher JG de, Blanken R, Lei B van der. Herkenning van maligne huidtumoren in het hoofd-halsgebied. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2002;109:51–55. Visscher JG de, Blanken R, Lei B van der. Herkenning van maligne huidtumoren in het hoofd-halsgebied. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2002;109:51–55.
go back to reference Waal RIF van der, Visscher JG de, Waal I van der. Huidafwijkingen in het aangezicht. Een overzicht voor tandartsen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2007; 117:271–277. Waal RIF van der, Visscher JG de, Waal I van der. Huidafwijkingen in het aangezicht. Een overzicht voor tandartsen. Ned Tijdschr Tandheelkd. 2007; 117:271–277.
Metagegevens
Titel
7 Huidafwijkingen van het aangezicht
Auteurs
Dr. R. I. F. van der Waal
Dr. J. G. A. M. de Visscher
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6906-5_7