Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-11-2019 | Internationaal onderzoek | Uitgave 4/2019

Podosophia 4/2019

Hou je hoofd erbij! Een onderzoek naar valrisico

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 4/2019
Auteur:
MSc Henk Bronts
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vat de auteur een internationaal gepubliceerd onderzoek samen en geeft een beschouwing op dat onderzoek. In deze editie: Hunter SW, Divine A, Frengopoulos C, Odasso MM. A framework for secondary cognitive and motor tasks in dual-task gait testing in people with mild cognitive impairment. BMC Geriatrics (2018) 18:202. (Open source)

Samenvatting

Voldoende cognitief vermogen is belangrijk om vallen tijdens het gaan te voorkomen. Dit wordt vaak getest door iemand tijdens het gaan nog een andere taak uit te laten voeren. Een lagere loopsnelheid als gevolg van een dubbeltaak blijkt dan een indicatie voor een verhoogd valrisico. S. W. Hunter, A. Divine, C. Frengopoulos en M. M. Odasso hebben in hun onderzoek een relatie geprobeerd te leggen tussen de moeilijkheidsgraad van een dubbeltaak, loopsnelheid en cognitie. Het blijkt dat niet alleen mensen met een milde cognitieve beperking langzamer gaan lopen als zij tijdens het lopen een cognitieve taak uitvoeren. Ook mensen zonder cognitieve stoornis vertragen hun pas, alleen minder. Dat ging trouwens niet op bij alle taken. Voor het inschatten van valrisico bij mensen met een cognitieve beperking is dit onderzoek een stap in de goede richting, hoewel er wel de nodige kanttekeningen bij het onderzoek geplaatst kunnen worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Podosophia 4/2019 Naar de uitgave

Biomechanica en Bewegingsanalyse

Tapebandage bij het inversietrauma