Skip to main content
Top

1997 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 5 Het toepassen van voorschriften

Auteurs : J.C. Dito, T. Stavast, B.E. Zwart

Gepubliceerd in: Basiszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Af en toe verschijnen er berichten in het nieuws dat zorgvragers door personeel of andere zorgvragers met een ziekte of aandoening zijn besmet. Ook hoor je wel dat zorgvragers uitglijden over een pasgedweilde gang. Of van zorgverleners die een oorring zijn ‘kwijtgeraakt’ omdat een demente bewoner iets moois zag glinsteren en er in alle onschuld naar greep met alle gevolgen van dien.
Een ander gegeven uit de zorgverlening is dat een groot deel van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door rugklachten, die ontstaan door veelvuldig op een verkeerde manier tillen of door foutief gebruik van allerlei hulpmiddelen. Waar de zorgverlening ook mee te maken heeft, zijn de begrippen kostenbeheersing en milieubewustzijn. Overheid en verzekeringsmaatschappijen voeren allerlei maatregelen in om de hoge kosten die de gezondheidszorg met zich meebrengt te drukken. Het zorgvuldig en bewust omgaan met hulpmiddelen, wegwerpmateriaal en afval moet niet alleen verspilling van geld, maar ook van materiaal tegengaan.
Tijdens de uitoefening van je beroep moet je altijd met een aantal bijzondere voorwaarden rekening houden. Je moet hygiënisch, veilig, ergonomisch verantwoord, milieubewust en kostenbewust werken. Veel van deze voorwaarden hangen met elkaar samen. Als je je houdt aan de voorschriften die gelden voor beroepsmatige hygiëne, werk je ook veilig in de zin dat je bronnen van infectie uitsluit of vermindert. Maar veilig werken betekent ook dat je tijdens de zorgverlening ongelukken bij zorgvragers en jezelf probeert te voorkomen. Voor jezelf betekent dat bijvoorbeeld dat je je beschermt tegen middelen die huidirritatie kunnen veroorzaken. Of dat je de juiste lichaamshoudingen aanneemt tijdens de zorgverlening en op de goede manier hulpmiddelen hanteert.
Dan ben je ergonomisch bezig. Als je deze voorwaarden in het oog houdt, ben je bijna automatisch ook kostenbewust bezig. Immers besmettingen en ongelukken moeten weer verholpen worden. Daar is weer tijd, menskracht, materiaal en dus geld voor nodig. Als verzorgende heb je ook te maken met algemene maatregelen die het milieubewustzijn moeten vergroten. Denk maar aan gescheiden afvalverwerking. Daarnaast geldt ook dat je milieubewust moet omgaan met onder meer verpleegmaterialen en bij bepaalde werkwijzen.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 5 Het toepassen van voorschriften
Auteurs
J.C. Dito
T. Stavast
B.E. Zwart
Copyright
1997
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1210-8_5