Skip to main content
Top

2002 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 4 Algemene oriëntatie op het verpleegkundig proces

Auteur : Drs. W. Boog

Gepubliceerd in: Inleiding in de verpleegkunde en aspecten van de verpleegkundige beroepsuitoefening

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In hoofdstuk 1 bij het beroepsprofiel zagen we dat de methodische beroepsuitoefening een veelomvattende beroepsactiviteit is. In hoofdstuk 3 hebben we verplegen omschreven als het methodisch ingaan op een al dan niet uitgesproken vraag om hulp op het gebied van het ‘voor zichzelf zorgen’. Het woord methodisch is dus al enkele keren gevallen.
In dit hoofdstuk gaan we in op de methode die verpleegkundigen toepassen bij de beroepsuitoefening. Voor deze methode zijn verschillende benamingen in omloop zoals: procesmatig verplegen, methodisch verplegen, systematisch verpleegkundig handelen en de veelgebruikte benaming verpleegkundig proces.
In hoofdstuk 3 hebben we methodisch omschreven als het op een weldoordachte manier handelen, gericht op een bepaald doel. In dit hoofdstuk bekijken we hoe iemand handelt wanneer dit niet methodisch gebeurt en vervolgens hoe een methodische aanpak er uitziet. Bij deze aanpak gaan we uit van de probleemoplossingsmethode.
We beginnen dit hoofdstuk met een toelichting op wat we onder een probleem verstaan. Vervolgens vertalen we de fasen van de probleemoplossingsmethode naar het verpleegkundig proces. Ook staan we stil bij de vraag waarom het goed is om bij het methodisch handelen uit te gaan van een theoretische visie op verplegen. Tot slot lichten we toe hoe de verpleegkundige besluitvorming plaatsvindt bij het methodisch handelen.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 4 Algemene oriëntatie op het verpleegkundig proces
Auteur
Drs. W. Boog
Copyright
2002
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9448-7_4