Skip to main content
Top

1997 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 12 Het zelfbelevingspatroon

Auteurs : J.C. Dito, T. Stavast, B.E. Zwart

Gepubliceerd in: Basiszorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een kenmerk van mensen is dat zij zich bewust zijn van hun ‘zijn’, in tegenstelling tot andere levende wezens. Al veel psychologen hebben pogingen gedaan dit besef van het individuele bestaan te beschrijven. Men spreekt ook wel van het ‘ik’, ‘zelf’ of ‘ego’.
Het zelfbelevingspatroon betreft de wijze waarop iemand zichzelf ziet. Het gaat om de ideeën over de eigen persoon, de beleving van de eigen vaardigheden, zowel verstandelijk, gevoelsmatig als lichamelijk.
Verder omvat het zelfbeeld het gevoel voor eigenwaarde en het algemeen patroon van emoties. Ook de lichaamshouding, de motoriek, het oogcontact, de stem en spraak maken deel uit van dit patroon.
Ieder mens, dus ook iedere zorgvrager heeft ideeën over zichzelf, zijn lichaam, lichaamsbeeld, de wijze waarop hij sociaal functioneert en zijn gevoelens.
Veel mensen vinden het eng om over dit soort zaken te praten: “Als ik je vertel wie ik ben, wijs je misschien af wie ik ben, terwijl dat alles is wat ik heb” (Powell).
Bij het afnemen van de anamnese van dit gezondheidspatroon is het dus belangrijk dat je een empathische en niet veroordelende houding aanneemt. Een zorgvrager zal je alleen dingen vertellen als hij vertrouwen stelt in je kwaliteiten als verzorgende.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 12 Het zelfbelevingspatroon
Auteurs
J.C. Dito
T. Stavast
B.E. Zwart
Copyright
1997
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1210-8_12