Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

27-04-2016 | Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016

Hoofdpijn in het aangezicht

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2016
Auteur:
Dr. Frans Dekker

Samenvatting

Rinosinusitis kan hoofdpijn veroorzaken. Er is een aantal hoofpijnsoorten die hetzelfde doen. Het is in de praktijk niet gemakkelijk om een onderscheid te maken tussen pijn in of van het hoofd en rinosinusitis. Hoofdpijn is geen hoofdsymptoom bij chronische sinusitis, maar toch kan een patiënt met rinosinusitis hoofdpijn ervaren. En juist in de perceptie van patiënten wordt hoofdpijn in het aangezicht vaak door de sinussen veroorzaakt. Nu is er bij de acute rinosinusitis vaak wel pijn of druk in het aangezicht aanwezig. Bij de verschillende soorten hoofdpijn zijn er eveneens varianten waarbij de hoofdpijn zich vooral uit aan de voorzijde van het hoofd. Migraine is daarvan de bij de huisarts meest voorkomende. Spanningshoofdpijn geeft vaak hoofdpijn juist op het voorhoofd, komt vaker voor in de bevolking, maar wordt door de huisarts minder vaak gezien. De zeldzame aangezichtspijnen, zoals trigeminusneuralgie en clusterhoofdpijn, veroorzaken ook klachten aan de voorzijde van het hoofd. Juist bij deze zeldzame aangezichtspijnen is een onderscheid met de keel- en neusgerelateerde aandoeningen van belang. Frequent worden de aangezichtspijnen verward met bijholteproblematiek. Dit fenomeen wordt regelmatig aangetoond in onderzoeken op dit terrein. In de praktijk van huisartsen en specialisten vindt die verwarring ook vaak plaats. Dat levert verkeerde diagnoses op en interventies zonder resultaat. Het duurt dan soms lang voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Heel wat migrainepatiënten hebben ingrepen aan de bijholtes ondergaan. Deze bijdrage gaat van de (onbewezen) stelling uit, dat kennis van hoofdpijn het aantal misdiagnoses van pijn in en aan het voorhoofd kan verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Epiglottitis