Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013

Hoofdpijn: een scan?

Het door de huisarts inzetten van beeldvormende diagnostiek bij hoofdpijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2013
Auteur:
Dr. P.H. Dijksterhuis
Belangrijke opmerkingen
Huisarts te Olst

Samenvatting

Huisartsen krijgen in Nederland geleidelijk de mogelijkheid CT- en MRI-scans aan te vragen voor hun patiënten.
De kans dat een CT- of MRI-scan bij alleen hoofdpijn een relevante afwijking oplevert is zeer klein, bij ouderen is de kans op een afwijking iets groter. Vergelijking van de opbrengst van hersenscans aangevraagd door huisartsen of specialisten met scans verricht in het kader van een bevolkingsonderzoek, leidt tot de conclusie dat deze scans bij niet-acute hoofdpijn niet om klinische redenen zijn aangevraagd, maar zonder duidelijk diagnostische indicatie ter geruststelling.
Een scan ter geruststelling bij een patiënt met hoofdpijn zonder neurologische afwijkingen lijkt zinloos en dus schadelijk medisch handelen: het veroorzaakt economische en klinische kosten door de stralenbelasting van de CT-scan; tegenover vijftien behandelbare tumoren die met de scans worden gevonden zou één nieuwe kanker ontstaan. De MRI-scan duurt lang en de magneet heeft op sommige patiëntgebonden apparaten zoals een pacemaker een ontregelende werking.
Wanneer de arts of patiënt het niet vertrouwt, is het juister om de patiënt met hoofdpijn naar de specialist te verwijzen. Deze zal ook volgens klinische richtlijnen werken, die een hersenscan bij alleen hoofdpijn in het algemeen afraden. Het blijkt voor de richtlijnopstellers moeilijk om onomwonden te zeggen: afzien van een scan bij niet-acute hoofdpijn zonder neurologische afwijkingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Bijblijven 1/2013 Naar de uitgave