Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

29-10-2015

Hoe zorg je dat we samen transformeren?

Auteur: Lidwien van Noorden

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 4/2015

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Samen leven, samen doen, samen denken, samen beslissen is samen (leren) transformeren. Transformatie is het toverwoord bij de veranderingen in het sociale en jeugddomein voor de komende jaren. Voor velen is dit nog een zoektocht; we weten nog onvoldoende hoe er getransformeerd kan worden en hoe een cocreeërende samenwerking met jeugd en burgers vorm te geven. De auteur gaat in op de vraag hoe we elkaar kunnen helpen om aansturing en werkwijzen te kunnen kantelen. Zij licht in haar artikel vier aspecten toe, die een rol spelen bij de noodzakelijke veranderingen in het sociale en jeugddomein: waarom is de transformatie noodzakelijk, hoe kan de transformatie gezamenlijk worden aangepakt, wat kan professionals en organisaties helpen bij het transformeren, en wie kan hen helpen bij het transformeren? De auteur sluit het artikel af met een paragraaf voor gemeenten en een oproep aan elke jeugdprofessional.
Voetnoten
1
‘Ander’ gedrag is niet altijd terug te voeren op aangeboren ‘uitdagingen’. Het kan ook wijzen op niet-gesignaleerde en onverwerkte traumatische ervaringen.
 
2
Gardner heeft verschillende intelligenties en leer- en persoonlijkheidsstijlen gedefinieerd. Handig om te begrijpen dat iedereen via andere interesses en talenten aandacht heeft/geeft en wil leren.
 
3
Het gildeprincipe gezel-leerling is weer in het nieuws. Ervaren senioren die ontslag kregen tijdens de bezuinigingen willen graag een dankbare rol vervullen. Zij kunnen kennis, ervaring, skills en durf overdragen aan de nieuwe generaties of als klankbord/spiegel voor reflectie in teams fungeren. Als ze daarvoor gehonoreerd worden, slaan we meerdere vliegen in een klap.
 
4
Zp’er = zelfstandige professional. Dat is een respectvollere term voor de leden van het groeiende leger zelfstandig ondernemers. Een zelfstandig professional betitelen als zzp’er (Zelfstandige Zonder Personeel) is gebaseerd op een ouderwets, fiscaal gerelateerd perspectief op ondernemen en bedrijven.
 
Literatuur
go back to reference Boonstra, J. (2013). Veranderingsmanagement in 28 lessen. Amsterdam: Business contact. Boonstra, J. (2013). Veranderingsmanagement in 28 lessen. Amsterdam: Business contact.
go back to reference Lee, R. van der. (2015). Kanteling Alfabet. Verandering begint met delen, een co-creatie van een divers gezelschap van kantelaars, dwarsdenkers, verbinders, friskijkers en verkenners. Hazerswoude-Rijndijk: De Alfabetboeken. Lee, R. van der. (2015). Kanteling Alfabet. Verandering begint met delen, een co-creatie van een divers gezelschap van kantelaars, dwarsdenkers, verbinders, friskijkers en verkenners. Hazerswoude-Rijndijk: De Alfabetboeken.
go back to reference Noorden, L. van. (2003). Alle kinderen zijn kunstenaars. De K2-Kunstenmap. ’s-Hertogenbosch: K2. Noorden, L. van. (2003). Alle kinderen zijn kunstenaars. De K2-Kunstenmap. ’s-Hertogenbosch: K2.
go back to reference Rotmans, J. (2014). Verandering van tijdperk: Nederland kantelt. Boxtel: Aneas. Rotmans, J. (2014). Verandering van tijdperk: Nederland kantelt. Boxtel: Aneas.
Metagegevens
Titel
Hoe zorg je dat we samen transformeren?
Auteur
Lidwien van Noorden
Publicatiedatum
29-10-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 4/2015
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-015-0095-1

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Jeugdbeleid 4/2015 Naar de uitgave