Skip to main content
main-content
Top

09-02-2016 | Nieuws

Q & A

Hoe zit het met arbeidsongeschiktheidsverzekeringen?

Moet de premie zo hoog zijn? In de nieuwe wetgeving is het voor de financieel adviseur verboden om provisie te ontvangen voor advies en bemiddeling van een nieuwe AOV. Hoe kan ik dit in mijn voordeel laten werken?” Louis Vollebregt, adviseur/eigenaar Means in Progress geeft antwoord.


De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is hoog, omdat de kans dat iemand arbeidsongeschikt wordt best groot is en de verzekering dit risico moet dekken. Als de premie privé betaald wordt, is deze nog steeds aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat maakt de AOV nog een van de weinige aftrekposten in de aangifte. Daar staat tegenover dat een eventuele AOV-uitkering in dat geval beschouwd wordt als belast inkomen.

Tegenvaller

Naast de fiscaliteit is het van groot belang om goed te weten wat voor verzekering nu eigenlijk afgesloten wordt, want het kan een flinke tegenvaller zijn wanneer onverwacht sprake is van een onverzekerd voorval en/of een verplichting om andere dan gewenste werkzaamheden te accepteren wanneer de arts zijn normale vak niet meer kan uitoefenen! Als een deskundige ingeschakeld wordt om te helpen de keus te bepalen voor een nieuwe arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan mag deze adviseur niet langer provisie ontvangen van de verzekeraar. In plaats daarvan zal hij of zij een rechtstreekse vergoeding vragen voor zijn dienstverlening.

Goedkoper

Dit betekent in de praktijk dat nieuwe verzekeringen vaak 15 tot 25 procent goedkoper zijn dan de bestaande waarin de provisie in de premie is opgenomen. Een substantieel verschil dat het de moeite waard is om een advies in te winnen over de mogelijkheid om de huidige arbeidsongeschiktheidsverzekering te vervangen. De adviseur kan zich nu pas echt onafhankelijk van verzekeraars uitspreken wat de beste verzekering is voor iedere individuele arts. De kosten zijn inzichtelijk en er zijn geen onzichtbare kosten meer.
Niet iedereen is blij met deze transparantie maar de verandering is een feit en artsen kunnen daarvan profiteren door een adviseur in de arm te nemen die niet alleen heel hard bezig is om provisiedragende verzekeringen zo lang mogelijk in stand te houden!

Bron: Louis Vollebregt, adviseur/eigenaar Means in Progress

Tip

Aanbevolen

2014 | wo | Boek

Waarneemgids

Waarnemen wordt gezien als een leerzame fase tussen studie en een eigen praktijk, maar er komt heel veel bij kijken. In dit boek worden puntsgewijs alle relevante onderwerpen behandeld die bij waarnemen komen kijken en lees je de ervaringen van start

Aanbevolen

2015 | Boek

Een eigen praktijk

Hét handboek voor de startende huisarts

Praktijkinfo

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.