Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 3/2012

Kind en adolescent 3/2012

Hoe zeker is zeker genoeg?

Onderzoek naar het diagnostisch proces bij vermoeden van een autismespectrumstoornis

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2012
Auteurs:
Drs. Lisette Visser-van Tilborg, Dr. Huub M. Pijnenburg, Dr. Ronald De Meyer
Belangrijke opmerkingen
als klinisch psycholoog werkzaam bij Centrum Jeugd van ggz Breburg.
lector Werkzame Factoren, onderzoeker bij Praktikon, en universitair docent
als onderzoeker werkzaam bij Praktikon.
* De eerste auteur is dank verschuldigd aan de oud-collega’s vanggz Delfland, circuit jeugd, die hebben deelgenomen aan het onderzoek.

SAMENVATTING

Het doel van dit onderzoek was tweeledig. Ten eerste, verminderen van het aantal uitgestelde dsm-iv-classificaties na diagnostisch onderzoek bij vermoedens van autismespectrumstoornis (ass) middels een gefaseerd protocol. Ten tweede, inzicht verkrijgen in de ontwikkeling van de subjectieve zekerheid van diagnostici wat betreft dedsm-iv-classificatie tijdens het diagnostisch proces. Daartoe werd bij 29 en 30 cases in twee verschillende onderzoeksfasen het aantal uitgestelde classificaties na diagnostiek met en zonder diagnostisch protocol vergeleken. De deelnemende diagnostici in onderzoeksfase 2 werd tevens op een aantal momenten gedurende het diagnostisch proces gevraagd hoe zeker ze zich op dat moment voelden over de classificatie. Door het gebruik van het diagnostisch protocol daalde het aantal uitgestelde classificaties significant en nam de subjectieve zekerheid met elke stap in het diagnostisch protocol toe. In iets meer dan de helft van de casussen veranderde de aard van de classificatie gaandeweg de verschillende diagnostische stappen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

Kind en adolescent 3/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Opmerkelijk

BibliographicalNote

Boeken

Abstract

Summaries