Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-05-2021 | Artikel Open Access

Hoe staan urologische zorgverleners en huisartsen tegenover het gebruik van een moleculaire biomarkertest voor prostaatkanker in de huisartsenpraktijk?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie
Auteurs:
MSc Karine Wendrich, PhD Lotte Krabbenborg

Samenvatting

Moleculaire biomarkertests die momenteel hun intrede doen binnen de urologie zouden wellicht kunnen bijdragen aan het terugdringen van de huidige overdiagnostiek en overbehandeling van prostaatkanker. Deze tests zouden eventueel ook toegepast kunnen worden in de huisartsenpraktijk, om onnodige doorverwijzingen naar de uroloog te voorkomen. Om beter inzicht te krijgen in bevorderende en belemmerende factoren voor de acceptatie van nieuwe moleculaire biomarkertests voor prostaatkanker in de huisartsenzorg, zijn 20 urologische zorgverleners en 12 huisartsen geïnterviewd, waarbij de focus op de SelectMDx-test lag. De geïnterviewde zorgverleners erkenden de mogelijke voordelen van deze tests. Er waren echter ook twijfels, bijvoorbeeld ten aanzien van meerwaarde en praktische haalbaarheid. Ook is het niet vanzelfsprekend dat er draagvlak onder huisartsen en urologen is om deze biomarkertests in de huisartsenpraktijk toe te gaan passen. Dit artikel sluit af met enkele overwegingen rond een betere afstemming tussen de ontwikkeling van biomarkertests enerzijds en de wensen en behoeften van zorgverleners anderzijds.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel