Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoe schadelijk is opgewarmde spinazie (en andere groente) in verband met nitraat-nitrietgehalte?

Auteur : dr. L. Jansen

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Nitraat is niet zo gevaarlijk, maar 5% van het geconsumeerde nitraat wordt in het speeksel door bacteriën gemetaboliseerd tot nitriet. Nitriet is betrokken bij de oxidatie van Fe2+ uit de haemgroep tot Fe3+. Zuurstof bindt beter aan dit methemoglobine. Dit reduceert de zuurstofafgiftecapaciteit van rode bloedcellen. De reactiesnelheid hiervan is groter bij kinderen jonger dan 3 maanden, omdat het foetale hemoglobine beter door nitriet wordt geoxideerd. Het omgekeerde proces is ook langzamer bij deze kinderen. Bij kinderen van 1 jaar zijn deze processen het zelfde als bij volwassenen. Door nitraat/nitriet-inname kunnen baby’s het dus sneller benauwd krijgen dan volwassenen.
Literatuur
go back to reference Onderzoek naar de verandering van de gehalten aan nitraat en nitriet bij spinazie, na herhaalde toebereiding en bewaring bij 4˚C en 20C. RIKILT 1986, rapport nummer 86.21. Onderzoek naar de verandering van de gehalten aan nitraat en nitriet bij spinazie, na herhaalde toebereiding en bewaring bij 4˚C en 20C. RIKILT 1986, rapport nummer 86.21.
go back to reference Simon C, et al. Über den Gehalt an Nitrat, Nitrit und Eisen von Spinat und anderen Gemüsearten und die damit verbundene Gefahr einer Methemoglobinmie für Suglinge. Arch Kinderheilkd. 1966; 175/1: 42-54. Simon C, et al. Über den Gehalt an Nitrat, Nitrit und Eisen von Spinat und anderen Gemüsearten und die damit verbundene Gefahr einer Methemoglobinmie für Suglinge. Arch Kinderheilkd. 1966; 175/1: 42-54.
go back to reference Heisler EG, et al. Changes in nitrate and nitrite content, and search for nitrosamines in storage-abused spinach and beets. J Agr Food Chem 1974; 22/6: 1029-32. Heisler EG, et al. Changes in nitrate and nitrite content, and search for nitrosamines in storage-abused spinach and beets. J Agr Food Chem 1974; 22/6: 1029-32.
Metagegevens
Titel
Hoe schadelijk is opgewarmde spinazie (en andere groente) in verband met nitraat-nitrietgehalte?
Auteur
dr. L. Jansen
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_505