Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoe is het ontstaan van xanthelasmata te verklaren wanneer het serumcholesterol en de triglyceriden normaal zijn?

Auteur : prof. dr. D.W. Erkelens

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De chemie van xanthomen en xanthelasmata is enkele decennia geleden onderzocht. Daarbij is gebleken dat het om ophoping van cholesterol en fosfolipiden in macrofagen gaat. De lichtgele kleur wordt geleverd door in vet oplosbare gele kleurstoffen, zoals caroteen. Het triglyceridengehalte is laag, mogelijk omdat triglyceriden in macrofagen kunnen worden gemetaboliseerd.
Metagegevens
Titel
Hoe is het ontstaan van xanthelasmata te verklaren wanneer het serumcholesterol en de triglyceriden normaal zijn?
Auteur
prof. dr. D.W. Erkelens
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1125