Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-05-2021 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 2/2021

Podosophia 2/2021

Hoe ga je op de tenen staan?

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2021
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Over de mechanica van de tenenstand is in de literatuur veel informatie aanwezig. Over het op de tenen gaan staan is echter nauwelijks iets te vinden. De in dit artikel verrichte analyse laat zien dat er twee systemen betrokken zijn bij het op de tenen gaan staan: het hefboomsysteem van de metatarsofalangeale gewrichten en het hefboomsysteem van het enkelgewricht. Op het internet is men het er vrijwel unaniem over eens dat de tenenstand te begrijpen is als één hefboom van de tweede soort. Deze opvatting is echter niet correct. De tenenstand kan slechts worden ingenomen als beide genoemde hefboomsystemen tegelijkertijd actief zijn. Deze hefboomsystemen blijken van de eerste soort te zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2021

Podosophia 2/2021 Naar de uitgave