Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Onderzoek | Uitgave 5/2010

TPO - De Praktijk 5/2010

Hoe ervaren hoogrisicopatiënten CVRM door een praktijkondersteuner?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Helene Voogdt-Pruis, Ton Gorgels, Jan van Ree, Liesbeth van Hoef, George Beusmans
Belangrijke opmerkingen
Auteursgegevens
Maastricht Universitair Medisch Centrum, CAPHRI, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht: ir. H.R. Voogdt-Pruis, onderzoeker (afdeling Transmurale Zorg); prof.dr. A.P.M. Gorgels, cardioloog (afdeling Cardiologie); prof.dr. J.W. van Ree, huisarts (afdeling Huisartsgeneeskunde); E.F.M. van Hoef, onderzoekersassistent (afdeling Transmurale Zorg); dr. G.H.M.I. Beusmans, huisarts en universitair hoofddocent (afdeling Huisartsgeneeskunde en Transmurale Zorg).
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Voogdt-Pruis HR, Gorgels T, Van Ree J, Van Hoef L, Beusmans G. Patient perceptions of nurse-delivered cardiovascular prevention: cross-sectional survey within a randomised trial. Int J Nurs Stud 2010;47:1237-44. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Samenvatting

Voogdt-Pruis H, Gorgels T, Van Ree J, Van Hoef L, Beusmans G. Hoe ervaren hoogrisicopatiënten CVRM door een praktijkondersteuner? Tijdschr praktijkonderst 2010;5:136-43.
Doel Chronisch zieken blijken meer tevreden te zijn met de zorg wanneer gezondheidscentra verpleegkundigen bij die zorg betrekken. Wij onderzochten hoe hoogrisicopatiënten cardiovasculair risicomanagement (CVRM) door een praktijkondersteuner ervaren, en of deze ervaringen variëren al naar gelang de achtergrondkenmerken van patiënten.
Methode Aan het einde van een gerandomiseerd onderzoek ontvingen patiënten een vragenlijst. Zes gezondheidscentra deden mee aan het onderzoek. In totaal ging het om 701 patiënten met ten minste 10% risico op sterfte aan hart- en vaatziekten (HVZ). Van hen had 90% al een HVZ doorgemaakt. Mensen die diabetes hadden en/of vaker dan 1 keer per jaar een specialist bezochten, vielen buiten het onderzoek. De helft van de patiënten bezocht de praktijkondersteuner en de andere helft ontving reguliere zorg van de huisarts.
Resultaten De respons bedroeg 69%. Patiënten waren meer tevreden met CVRM door praktijkondersteuners. Gezondheid en persoonlijke kenmerken (zoals leeftijd, opleidingsniveau en geslacht) van patiënten hingen significant samen met de ervaringen. Vergeleken met niet-rokers zouden rokers de praktijkondersteuner minder aanbevelen aan anderen. Ook voelden rokers zich vaker dan niet-rokers ‘op de vingers getikt’, vonden ze het consult ‘stroef verlopen’ en vonden ze dat de praktijkondersteuner zich minder kon ‘inleven in hun persoonlijke situatie’ en minder ‘goed kon uitleggen’.
Conclusie De meeste patiënten zijn positief gestemd over CVRM door de praktijkondersteuner. Het CVRM-spreekuur kan mogelijk nog verbeterd worden door meer aandacht te besteden aan motiverende gespreksvoering aan vooral rokers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

TPO - De Praktijk 5/2010 Naar de uitgave

Seks als je chronisch ziek bent

Erectieproblemen

Journaal

In memoriam

Weet je dit?

Antwoorden