Skip to main content
main-content
Top

06-08-2014 | Nieuws

Hoe deze crashdiëten rampzalig voor je tanden zijn

Velen zien een crashdieet als de manier om hun lichaam in enkele weken tijd bikiniklaar te maken. Sapkuren en het trendy vastendieet kunnen echter een ware aanslag op je gebit plegen, daar waarschuwt een expert voor.

Tandbederf, een slechte adem en meer bacteriën in de mond kunnen het gevolg van je vermageringskuur zijn. Tandexpert Sameer Patel onthult de ergste diëten voor je tanden.
 

 

Een detoxkuur met sappen is erg populair bij heel wat sterren, maar dit kan je tanden en tandvlees beschadigen. Omdat je enkel nog vloeibare calorieën opneemt, doen ze je insulineniveau stijgen en dalen. Dit verandert de structuur van collageen in het lichaam. Omdat collageenvezels de tanden op hun plaats houden, kunnen deze diëten schadelijk voor je gebit zijn. Het sap van fruit en groenten bevat veel zuren, wat hetzelfde effect op je tandglazuur als frisdrank heeft. Je kan je gebit beschermen door met een strootje te drinken en door je tanden een halfuur later te poetsen.

 

Het 5:2 vastendieet schrapt koolhydraten op bepaalde dagen, waarop het lichaam dan meer vet begint te verbranden. Je lichaam komt dan in een toestand, ketose genaamd, terecht. Hierdoor produceer je chemische stoffen die een slechte adem veroorzaken. Je kan dit voorkomen door toch nog gezonde volkorenproducten te eten in de plaats van witte paste of witbrood. Zo blijf je slank én heb je een frisse adem.

 
Er bestaan afslankingsprogramma's op basis van milkshakes die de 'gewone' maaltijden vervangen. Maar deze drankjes kunnen tot 18 gram suiker per portie bevatten. Dit soort shakes stimuleren de opstapeling van plaque, wat tot gaatjes kan leiden. Lees daarom goed de verpakking van deze maaltijdvervangers en kies de minst suikerrijke optie. Spoel je mond of neem een kauwgom na de consumptie ervan om het effect van deze shakes te beperken.

 
Demi Moore en Scarlett Johansson zetten enkel rauwe voeding op het menu om niet bij te komen. Enkel fruit, groenten, noten en zaden eten lijkt gezond, maar daar denken tandartsen anders over. Hoewel de suikers in fruit natuurlijk zijn, richten ze dezelfde schade als snoep aan. Plaque stapelt zich bij elke tand op, wat leidt tot gaatjes en ernstigere tandproblemen die erg pijnlijk kunnen zijn.

Auteur(s): Ellen Provoost

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.