Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Wetenschap | Uitgave 8/2014

GZ - Psychologie 8/2014

Heuristieken, vertekeningen en het klinisch-diagnostische proces

Debiasing strategieën

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 8/2014
Auteurs:
J. Fenneman, Prof. dr. C. Witteman
Belangrijke opmerkingen
* Bij de publicatie van deel 1 van dit artikel, in GZ-Psychologie 6, september 2014, zijn de namen van de auteurs in de verkeerde volgorde geplaatst. J. Fenneman is eerste auteur van beide delen.
Auteurs
■ Jesse Fenneman, Honours Student psychologie, Radboud Universiteit Nijmegen
■ Prof. dr. Cilia Witteman, hoogleraar Psychodiagnostiek, in het bijzonder Diagnostische besluitvorming, Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen. Correspondentie: c.witteman@socsci.ru.nl

Samenvatting

In de klinische praktijk wordt veel geoordeeld en beslist over en voor cliënten. Om dat ondanks de tijdsdruk te kunnen doen, gebruiken clinici heuristieken, die mogelijk tot vertekeningen leiden. In een vorige bijdrage werden de vier belangrijkste heuristieken en de consequenties van hun gebruik besproken. Omdat men niet zonder deze heuristieken tot een beslissing kan komen, wordt in de huidige bijdrage een overzicht gegeven van vier debiasing strategieën om de negatieve gevolgen van dit gebruik te voorkomen of te mitigeren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

GZ - Psychologie 8/2014 Naar de uitgave