Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-10-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Verslaving 4/2016

‘Het zit allemaal tussen mijn oren!’

De neuropsychologie van verslavingsproblematiek bij mensen met een lichte verstandelijke beperking

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Neomi van Duijvenbode, Robert Didden, Hubert P. L. M. Korzilius, Rutger C. M. E. Engels
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van Van Duijvenbode et al. (2016). ‘Het zit allemaal tussen mijn oren!’ De neuropsychologie van verslavingsproblematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking’ Onderzoek & Praktijk, 14, 32–42.

Samenvatting

Verslavingsproblematiek gaat gepaard met allerlei neuropsychologische veranderingen in de hersenen. Dit artikel presenteert de conclusies van een onderzoeksproject gericht op deze veranderingen bij problematische drinkers met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Gebaseerd op dit onderzoek wordt het gebruik van indirecte maten (zoals computertaken) voor klinische doeleinden afgeraden. Het verdient aanbeveling om vroeg in het behandeltraject een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek te doen en het behandeltraject hierop aan te passen. De complexiteit van verslavingsproblematiek bij deze doelgroep vraagt om een gespecialiseerde aanpak, waarbij kennis van de LVB en van verslavingsproblematiek noodzakelijk is. Samenwerking tussen verstandelijk-gehandicaptenzorg en verslavingszorg is daarom essentieel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Verslaving 4/2016 Naar de uitgave

Uitgelezen

Uitgelezen

Redactioneel

Redactioneel

Verslaving in de media

Behandeluitkomsten in beeld

Verslaving verwoord

Seksverslaving?