Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2020 | NWVT | Uitgave 3/2020

Tandartspraktijk 3/2020

Het verloop van pathologische gebitsslijtage bij patiënten zonder hulpvraag

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 3/2020
Auteurs:
Rosemarijn Muijen, Bas Loomans
Belangrijke opmerkingen
Rosemarijn Muijen is in 2019 afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is nu werkzaam als tandarts in Kerkdriel en in Vught, waar ze zich bezighoudt met de algemene tandheelkunde.
Bas Loomans (Radboud Universiteit, 1999) is als universitair docent verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen, alwaar hij projectleider is van het Radboud Tooth Wear Project. Daarnaast is hij werkzaam in de algemene/verwijspraktijk MondzorgOost in Nijmegen.

Samenvatting

Gebitsslijtage is een multifactorieel proces dat leidt tot verlies van glazuur, dentine en wortelcement. Het is een aandoening die veel voorkomt onder volwassenen. Voortschrijdende gebitsslijtage kan tot allerlei problemen leiden, zoals esthetische problemen, gevoeligheid, pijn, ongemak en functieproblemen1 Door het verslechteren van de mondgezondheid kan ook de kwaliteit van leven verminderen2. Daarnaast roept gebitsslijtage voor de mondzorgverlener van de patiënt de nodige problemen op doordat restauratieve behandelingen complexer worden. Desondanks is er nog maar relatief weinig bekend over het progressieverloop van gebitsslijtage, met welke snelheid dat gebeurt en welke factoren er invloed op hebben. In deze scriptie hebben we de jaarlijkse kwantitatieve hoeveelheid slijtage onderzocht bij patiënten met pathologische gebitsslijtage zonder hulpvraag

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2020

Tandartspraktijk 3/2020 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Een unieke patiëntenpopulatie

Heynick’s hoek

Contact