Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Het TOPOI-model: Ordening

Auteur : Edwin Hoffman

Gepubliceerd in: Interculturele gespreksvoering

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Het gebied Ordening van het TOPOI-model betreft de zienswijze of kijk van de gespreksdeelnemers op de kwesties die spelen in het gesprek. Het gaat hier om de visie op zaken, de logica en de opvattingen van de deelnemers. Deze kunnen zorgen voor misverstanden en conflicten in de gespreksvoering. Zo noemen professionals als knelpunt in de gespreksvoering dat mensen met een andere herkomst soms een ‘vreemde’ kijk op zaken hebben. Volgens deze professionals stellen ze ongewone vragen en hebben ze afwijkende opvattingen. Omgekeerd vinden mensen met een andere herkomst dat van hun autochtone gesprekspartners.
Voetnoten
1
Met dank aan Paul Taylor.
 
2
Van Tsjechië zijn de onderzoeksresultaten niet verwerkt vanwege een overheersende bias in de antwoorden.
 
3
GLOBE legt er de nadruk op dat de tegengestelde kenmerken die behoren tot een bepaalde dimensie, extremen zijn. Binnen een cultuur is er eerder sprake van een continuüm.
 
4
Opmerkelijk met betrekking tot het gebruik van ‘cultuur’ als verklaringsmodel, is de vaststelling van professor Kam Louie van de Universiteit van Hongkong dat twintig jaar eerder het confucianisme als het grootste obstakel voor de modernisering van Oost-Azië werd gezien. Louie in: Caroll & Ryan, 2005: 20.
 
Literatuur
2.
9.
go back to reference House, Hanges, Javidan, Dorfman & Gupta, 2004; Chokar, Brodbeck & House, 2007. House, Hanges, Javidan, Dorfman & Gupta, 2004; Chokar, Brodbeck & House, 2007.
12.
17.
22.
27.
37.
39.
48.
Metagegevens
Titel
Het TOPOI-model: Ordening
Auteur
Edwin Hoffman
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0295-6_7