Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

10. Het slechtnieuwsgesprek

Auteur : Dr. Elsbeth C.M. ten Have

Gepubliceerd in: De verpleegkundige als communicator

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De belangrijkste taak van de verpleegkundige bij slecht nieuws is het begeleiden en ondersteunen van de patiënt met betrekking tot mogelijke afweermechanismen en nagaan of de patiënt voldoende informatie van de arts heeft gekregen om voor zichzelf een antwoord te geven op de vraag of een behandeling voor hem zinvol ofwel effectief is. Het gezondheidsmodel van Huber geeft de verpleegkundige en de patiënt concrete handvatten om de kwaliteit van leven inzichtelijk te maken.
Voetnoten
1
In veel zorginstellingen hebben verpleegkundig specialisten een belangrijke rol met betrekking tot slechtnieuwsgesprekken. Daarom kan in dit hoofdstuk voor verpleegkundige ook ʽverpleegkundig specialistʼ worden gelezen. Voor de leesbaarheid noemen we hierna alleen de verpleegkundige.
 
Literatuur
go back to reference Brunklaus, O. (2013). Interactieve vaardigheden in de zorg. Amsterdam: Pearson Benelux. Brunklaus, O. (2013). Interactieve vaardigheden in de zorg. Amsterdam: Pearson Benelux.
go back to reference Stiggelbout, A. M., Pieterse, A. H., & Nortier, J. W. R. (2012). Gezamenlijke besluitvorming in de oncologie. Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, 9, 11–14. Stiggelbout, A. M., Pieterse, A. H., & Nortier, J. W. R. (2012). Gezamenlijke besluitvorming in de oncologie. Nederlands Tijdschrift voor Oncologie, 9, 11–14.
go back to reference Walburg, J. A. (2015). Positieve gezondheid. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Walburg, J. A. (2015). Positieve gezondheid. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Het slechtnieuwsgesprek
Auteur
Dr. Elsbeth C.M. ten Have
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2530-6_10